2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Orbán Viktor: Háborús hangulat van Brüsszelben

A miniszterelnök beszámolt az új csúcstalálkozó eddigi történéseiről és a legfrissebb kormányzati döntésekről.

–  Furcsa érzés Magyarországról jönni Brüsszelbe, mert hazánk úgy néz ki, mint egy egészen normális ország, mivel higgadt, nyugodt ésszerű gondolkodás zajik – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Az EU-csúcs kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszelben úgy beszélnek a vezetők, mint akik a saját háborújukat vívják az oroszokkal.

Háborús spirál

–  Egy háborús spirálban vannak, ami egyre súlyosabb dolgokat –  szögezte le. Kiemelte, hogy most már arról beszélnek, hogy katonáknak is kellene állomásozniuk Ukrajna területén. –  Ez a magyar fül számára ez megdöbbentő – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a legriasztóbb, hogy ami 2-3 hónapig elképzelhetetlen lett, hogy mára hétköznapi eseménnyé válik. Korábban a németek nem akartak fegyvereket küldeni, akkor sisakokat küldtek. Ma olyan rakétarendszereket adna Németország Ukrajnának oroszországi, ezzel be lehet lőni területekre. 

– Ez egy háborús spirál. Ez nem egy videójáték. Ez a valóság. Egy-egy döntésnek az a következménye, hogy másnap meghal valaki. Mára már százezrek haltak meg. Az itteni döntések következményei özvegyeket, árvákat, tönkrement életeket, városokat teremt – vissza ki a miniszterelnök. Mint mondta, szívesen beszél mindenkivel, az egyszerű diskurzusnak híve, de valahol meg kell vetni a sarkunkat. 

– Van Magyarországon is szervezett politikai erő, amely bele húzna minket a konfliktusba – mondta. A miniszterelnök szerint a magyarok többsége szerencsére mindezt ellenzi.

 

Brüsszel Soros György zsebében van

Orbán Viktor elmondta: a kormány rendszeresen felkínálja a lehetőséget, hogy közös ügyekben mondják el a véleményüket az emberekről. Hozzátette: az ország számára fontos döntéseket nem is hoznak előre. Nyugaton is jobban támogatják az embetek a háborúelleneseket, de azért nem békepárti fordulatot, mert Brüsszel Európában Soros György hálózatának fogja.

– A Soros-féle hálózat beépült az európai intézményekbe. Az unió pénzt ad nekik, hogy működjenek – mondta, hozzátéve: az európai emberek véleményének érvényesítését ez is nehezíti.

 

A gazdák dühe jogos

A miniszterelnök arról is beszél, hogy Magyarország támogatja a nemeztközi kapcsolatokat, ám ellenzik az ukrán gabona behozatalát az EU-ba. Jelezte, hogy az unió a gazdáknak nagyon komoly szabályokat írnak elő, amivel csökkentik a termelékenységet a gazdáknak. Kiemelte, hogy Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, így olcsóbban tudom eladni a termékeiket.

–  Óriási erőket teszünk, hogy a gazdáink ne menjenek tönkre. Ám Brüsszel süket erre a dologra, mert háborús lázban égnek –  tette hozzá. Leszögezte, hogy a termelési követelményeket közelíteni kell egymáshoz. A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem véletlenül dühösek a gazdák. – Ha a gazdák szervezkednek, akkor nagy a baj. Azonban Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint a gazdák – rögzítette Orbán Viktor, aki szerint háború és rossz gazdaság van a béke és a jólét helyett. – A baj a brüsszeli bürokratákkal – húzta alá a miniszterelnök

 

A baloldal háborút akar

– Sokat gondolkodom azon, hogy jól közelítjük-e meg az európai politikai ügyet. Hagyományos kategóriákban gondolkodunk. Jobboldal-baloldal, szuverenista-globalista. Úgy látom, hogy ma a döntő kérdés az lesz, hogy ki a béke, és ki a háborúpárti – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: a legfontosabb, hogy állítsuk meg ezt a háborús pszichózist, mert egyre inkább menetelünk bele a háborúba. A miniszterelnök elmondta, az első világháború egy lokális konfliktusként indult. Lépésről lépésre terebélyesedett ki, s utólag kiderült, hogy a balkáni háborúnak vélt konfliktus a világháború első felvonása volt.

Orbán Viktor kifejtette: a hazai belpolitikában az a legfontosabb, hogy ki a háborúpárti. Mint mondta, az európai baloldal háborúpártisága megjelenik a magyar politikában is. Hozzátette: aki adja a pénzt, az rendeli a zenét. 

– Miután ők kiszolgálói a háborúpárti erőknek, ezért értelemszerűen ők is ezt képviselik. Az a különutas politika, amit a magyar kormány csinál, az kizárólag a magyar emberek érdekéből indulhat ki – fogalmazott.

–  A legfontosabb célunk az, hogy ami pénzt jár nekünk Brüsszelben, azt megkapjuk és ezt a baloldalt ne akadályozza meg –  szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, a magyar baloldali képviselők azért dolgoznak, hogy a pénzt, amit a pedagógusok és az óvónők megkapnak, azokat Brüsszel vonja vissza.

 

Budapest Gyurcsányék kezében van

–  Budapestet figyelve azt látom, hogy fogságban van. Mindenkit ismerek, akik valaha a baloldali kormányoknak dolgoztak és most bent ülnek a főváros vezetésében –  jegyezte meg a miniszterelnök. Jelezte, hogy akik 2010-re tönkretették az országot, most mind ott ügyködnek a fővárosban. –  Virágoznia kellene Budapestnek, de nem ez van, mert a pénz szétfolyik a főváros kasszájából. Remélem, hogy olyan főpolgármestert választanak, aki ennek gátat vet. Ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket a városvezetésből –  húzta alá a kormányfőt.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató