2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A kolozsvári polgármester szerint a helyi magyarok számára nem kell garantálni a közigazgatási intézményekben az anyanyelvük használatát

Miközben Emil Boc nemzetközi eseményeken az élő multikulturalizmus és tolerancia megvalósítójának szerepében tetszeleg, az általa irányított városban már nem garantálná a helyi magyarság számára az anyanyelvhasználat jogát a közintézményekben – írja a Mandiner.

A portál arról ír, bár húsz éve a Kolozsvár első embere Emil Boc, már a kétnyelvűsítésnek is csak azután állt neki, hogy erre a bíróságnak kellett köteleznie, hiába él a városban a második legnagyobb erdélyi magyar közösség, közel harmincnégyezer fő. Mint a Mandiner írja, a Székely Figyelő Alapítvány közintézményekben anyanyelvhasználati jogot követel a kolozsvári magyarok számára, ezzel kapcsolatban három éve zajlik szintén pereskedés. Emil Boc azzal az indokkal hárítja a kérdést, hogy szerinte a kolozsvári magyarok nem is igénylik a magyar nyelv használatát.

Emellett a polgármester azzal is érvel, hogy

Kolozsvár magyar lakosságának számaránya az összlakosság húsz százaléka alá csökkent, ezért a közigazgatási törvény ide vágó passzusainak alkalmazása nem kötelező érvényű az önkormányzat számára.

A per azért indult, mivel a román közigazgatási törvény alkalmazási módszertanát tartalmazó 2001/1206-os számú kormányrendeletben Kolozsvár is megjelenik azoknak az erdélyi településeknek a listáján, ahol az anyanyelvhasználatra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell. Ezt a jogszabályt azóta sem vonták vissza, következésképpen ma is hatályos.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató