2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe egy Ukrajna elleni légitámadás során

Az egyik orosz rakéta 39 másodpercre lépett be a lengyel légtérbe Ozerdów város közelében a mai éjszakai nyugat-ukrajnai támadás során.

Erről a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága számolt be.

"Március 24-én 4 óra 23 perckor megsértette a lengyel légteret az egyik cirkálórakéta, amelyet az orosz nagy hatótávolságú légierő ma éjjel indított. A csapások tárgyai Ukrajna nyugati részén lévő városok voltak" - áll a közleményben.

Lengyelország megjegyzi, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet Ukrajna területén, és mindig készen állnak arra, hogy biztosítsák a lengyel légtér biztonságát.


"Ma este minden szükséges eljárást elindítottak, hogy biztosítsák a lengyel légtér biztonságát. Többek között aktiválták a lengyel és a szövetséges légi közlekedést. A lengyel hadsereg folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet Ukrajna területén, és állandó készenlétben áll, hogy biztosítsa a lengyel légtér biztonságát" - közölte a parancsnokság.

A lengyel hadvezetés mindkét incidensről értesített Andrzej Duda lengyel elnököt, és az ország katonai szövetségeseit.

„Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól” – jelentette be Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő hozzátette: Varsó egyúttal „az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére”, a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy „a saját belügyi problémáival foglakozzon”.

„Elítéljük a terrorizumus, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját” – írta Wronski.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: a vasárnap hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató