2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Moszkva: egyetlen ország nem ítélte el a moszkvai terrortámadást

Az egész nemzetközi közösség közül egyedül Ukrajna nem ítélte el a civilek megölését a Crocus City Hillben – mondta Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

“Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. Aztán a nyugatiak is bekapcsolódtak a világméretű kórusba. Egy ország kivételével. Bolygónkon egyetlen ország ment az ellenkező irányba. Nem biztos, hogy országról és államról beszélhetünk. Inkább beszéljünk a kijevi rezsimről” – mondta.

A diplomata hozzátette, hogy a közösségi oldalak ukrán szegmensében cinikus és kárörvendő kommentek jelentek meg, amelyeket az amerikai platformok meg sem próbáltak törölni.

“Úgy tűnik, ártatlan emberek halála, fájdalma és szenvedése valakinek valamiféle egyszerűen kannibalista elégtételt ad. Ez nemcsak a kijevi rezsimre vonatkozik, hanem mindazokra, akik úgy gondolják, hogy lehet igazolni orosz állampolgárok, oroszok, oroszul beszélők meggyilkolását”

– hangsúlyozta a diplomata.

Ukrán nyom

Egy nappal korábban Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója azt mondta, hogy az ügynökség információi szerint Kijevnek közvetlen köze volt az iszlamisták által elkövetett támadás megszervezéséhez. Emellett a támadás előkészítését nyugati titkosszolgálatok segítették elő.

Az ügynökség vezetője szerint az orosz biztonsági szolgálatok úgy vélik, hogy a támadás mögött az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna áll. Bortnyikov hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló tényekről beszélünk, egyelőre általános információkról van szó, de már vannak bizonyos fejlemények ezzel kapcsolatban.

Az FSZB vezetője leszögezte, hogy a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de az ügynökség tudja, hogy ki szervezte a támadást és toborozta a végrehajtókat. Kifejtette, hogy a terrortámadás a nyugati biztonsági szolgálatoknak és Ukrajnának kedvezett, hogy megingassák az oroszországi helyzetet és félelmet keltsenek a társadalomban.
Bortnyikov azt is elmondta, hogy a fegyveresek Ukrajna területére akartak menekülni, ahol már várták őket, és “hősként” akarták őket üdvözölni.

Terrortámadás Krasznogorszkban

A Moszkva melletti Krasznogorszkban található “Crocus City Hall” koncertterem elleni támadás március 22-én este történt. Többen betörtek az épületbe, és automata fegyverekkel közvetlen közelről lövöldözni kezdtek az emberekre. Több helyen tüzet is gyújtottak, aminek következtében a tető beomlott, és a nézőtér teljesen kiégett.

A legfrissebb adatok szerint 140 ember halt meg, közülük 40-en lőtt sebekbe, 182-en megsebesültek.

Az elkövetőket március 23-án kora reggel vették őrizetbe az Ukrajnával határos brjanszki területen. Kiderült, hogy tadzsikisztáni állampolgárok voltak. Autóval a határ felé tartottak. Egy moszkvai bíróság május 22-ig előzetes letartóztatásba helyezte őket. Az ügyben összesen 11 személyt vettek őrizetbe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató