2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Ízekre szedték Pressman propagandavideóját

A Magyar Nemzeten megjelent cikkben Tóth Máté energiajogász ízekre szedte az amerikai nagykövetség hazug állításaitól hemzsegő propagandavideóját, amelyben a hazai és európai energiapolitikát „elemezték”. Gyenge minőségű és a tényektől elrugaszkodott propagandavideónak minősítette a szakértő a látottakat. 

Tóth Máté szerint Magyarország valójában diverzifikálja a gázbeszerzését, és a saját kitermelésnövelése mellett több irányból is vásárol földgázt az ország.

Magyarország részt vesz a régióban elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz)-aukciókon is, amilyen például a Gdansk is

– hangsúlyozta az energiajogász.

Hozzátette: „Ez a folyamat azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, tehát minden ezzel kapcsolatos szemrehányás indokolatlan és sértő”.

UGYANAZT SOKSZOROS ÁRON, DE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKTÓL

Az említett videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állításával indítanak, miszerint az orosz gáz nélkül nem lehetne biztosítani Magyarország energiaellátását, majd külföldi ellenpéldákat sorol: Csehországot, Lengyelországot és Bulgáriát, amelyek szerintük „jelentősen csökkentették” az orosz gáz importját 2023-ban. Tóth Máté azonban rávilágított arra is, hogy a videóból valami kimaradt:

közvetlen szomszédunk, Ausztria 98 százalékban vásárol orosz földgázt

A nagykövet videójában említett országok egyoldalúan átálltak orosz földgázról amerikai gázra.

Az elmúlt másfél évben lényegében ugyanolyan mértékű gázvásárlási szerződéseket kötöttek az Egyesült Államokkal, mint korábban Oroszországgal, csak sokszoros áron

– emelte ki Tóth Máté.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató