2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zelenszkij kirúgta egyik legközelebbi szövetségesét és volt üzlettársát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton elbocsátotta régi munkatársát és tanácsadóját, Szerhij Serifet. Az elmúlt héten több vezető tanácsadót is elbocsátott, miközben kormányának átszervezése is folyamatban van.

Serif egyike volt azon kevés megmaradt tisztviselőknek, akik Zelenszkij mellett szolgáltak az elnöksége első napja óta, 2019 májusában vette át a posztját. Mielőtt a politikába került volna, hosszú ideig közeli üzlettársa volt Zelenszkijnek, akivel együtt alapította a Kvartal 95 (95. kerület) komédiastúdiót.

2021 szeptemberében Serif túlélt egy merényletet, amikor autóját ismeretlen támadók megtámadták. A járművet golyókkal lőtték át, a sofőrje megsebesült, míg Serif maga sértetlenül megúszta a támadást. Az ukrán vezetés akkor azt állította, hogy a merénylet az ország “rendszerének” megtorlása volt, amelyet Zelenszkij állítólag megpróbált megtörni.

Az elmúlt napokban Zelenszkij elbocsátott három elnöki tanácsadót, valamint két meghatalmazott képviselőt, Natalja Puskarevát és Aljona Verbickaját, akiket az önkéntes mozgalommal, illetve a katonák jogaival kapcsolatos kérdésekkel bíztak meg.

Az elbocsátások az ukrán vezetés Zelenszkij által az év elején elindított átrendeződés részeként történtek. Ennek a törekvésnek a legjelentősebb áldozata Valerij Zaluzsnij volt, akit a múlt hónapban Olekszandr Szirszkij váltott fel. Zaluzsnyiról az a hír járta, hogy hónapokig vitában állt Zelenszkijjel, mielőtt tavaly év végén nyilvánosan is kifejezte aggodalmát a front helyzetével kapcsolatban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató