2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Trump: értesítettem volna Putyint a tervezett terrortámadásról

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, hogy személyesen értesítette volna Vlagyimir Putyin orosz elnököt a moszkvai Crocus City Hall elleni esetleges terrortámadásról.

Trump a megjegyzéseket Hugh Hewitt amerikai rádiós műsorvezetőnek adott interjújában tette csütörtökön. Az újságíró felvetette, hogy Washington “tudta, hogy a múlt heti moszkvai támadás meg fog történni”, és kétségét fejezte ki, hogy Joe Biden amerikai elnök felhívta volna Putyint, hogy tájékoztassa. Hewitt megkérdezte a volt elnököt, hogy személyesen figyelmeztette volna-e az orosz vezetőt a terrorista tervről.

“Felhívtam volna őt. Tudattam volna vele”

– mondta Trump.

Március 22-én négy fegyveres megrohamozta a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall koncerthelyszínt, lövöldözni kezdett és felgyújtotta az épületet. A mészárlásban legalább 144 ember, köztük hat gyermek halt meg, és több mint 500-an megsebesültek. A terrorcselekmény a 2000-es évek eleje óta a leghalálosabb volt orosz földön.

Az orosz bűnüldöző szervek elfogták a mészárlásért felelős négy fegyverest, valamint több más személyt, akik a gyanú szerint segítették a terroristákat az akcióban.Míg az Iszlám Állam afganisztáni szárnya (ISIS-K) vállalta a felelősséget a támadásért, addig az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov márciusban azt állította, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna is érintett lehetett – amit mindhárom tagadott.

Washington és Brüsszel ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek semmi köze a mészárláshoz.

A krasznogorszki mészárlás után a Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok információkat osztott meg Moszkvával egy lehetséges terrortámadásról. Az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője, Szergej Nariskin megerősítette ezt, de hozzátette, hogy “az információ túl általános volt, és nem tette lehetővé, hogy teljes mértékben azonosítsák azokat, akik részt vettek ebben a szörnyű bűncselekményben”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató