2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Közpénzelszámolási ügybe keveredett korábban Tarr Zoltán, aki átadta egyesületét Magyar Péternek

Tarr Zoltán, aki átadta egyesületét Magyar Péternek korábban egy közpénzelszámolási ügybe keveredett, amit még az Egyházfórum nevezetű vallási lap bolygatott, képsőbb pedig a nol.hu.

A lényeg, hogy 115 millió forintot különsítettek el a református egyház számára, amit egy összegben kaptak meg rekonstrukcióra, majd egy hónap sem kellett és elszámoltak az összeggel. 
Az Egyházforum nevű – egyes egyházi körökben liberálisnak tartott – vallási lapban, Hogyan számoljunk el 115 millió forint közpénzt? címmel 2013. november 25-én megjelent írásában Jakab Attila vallástörténész egy 2007-es pályázati forrás elszámolásával kapcsolatos gyanús ügy nyomába eredt.

Az esetet akkoriban a Népszabadság is firtatta.

Az ügy lényege röviden a nol.hu interpretálása alapján:

a második Gyurcsány-kormány egy 2006. december 23-án kelt határozattal az akkori Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) tartalékából 115 millió forintot különített el a református egyház számára „egyházi beruházások, felújítások, rekonstrukciók támogatására”. A közpénzt az egyház egy összegben kapta meg a bankszámlájára. Ám nem telt el egy hónap, az említett 115 millió forinttal Bölcskei Gusztáv hihetetlen módon már el is számolt!

Ebben az időszakban Bölcskei a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Tarr Zoltán zsinati tanácsos pedig a Zsinati iroda vezetője volt. Tarr nemrégiben a református egyház belső viszonyait kritizálta, az egykori zsinati tanácsos vaskos megállapításait többek között a telex.hu is lelkesen idézte. Legutóbb az RTL.hu oldalon megjelent interjúban azt boncolgatja meglehetősen nyakatekert módon, hogy miért süllyedt szerinte mélyre a református egyház.

Visszatérve, Jakab azt bizonygatta, hogy számos nyitott kérdés merült fel az említett elszámolással kapcsolatban, a jelenleg is elérhető cikkben több elektronikus levelet is idéz Jakab Tarr Zoltán zsinati tanácsostól. 

Írásomban nem kívánok semmit sem állítani; de még csak értelmezni sem. Csupán kronológiai struktúrába rendeztem azokat a dokumentumokat, amelyek eddig nyilvánosságra kerültek; illetve igyekeztem ráirányítani a figyelmet a nyilvánvaló anomáliákra. Az érintettek és az illetékesek feladata ezeket megmagyarázni. Mivel közpénzekről van szó, megítélésem szerint az a legkevesebb, hogy az állampolgárok legalább értesüljenek a történésekről, amennyiben az illetékesek nem tesznek semmit

– írta mintegy záró gondolatként az egyháztörténész.

A nol.hu, a mai napig elérhető cikkben felteszi a kérdést, “Hogy mi történhetett a háttérben”

Mivel az egyetemen ténylegesen megvalósult felújításra az intézmény más forrásból már kapott támogatást, így a 115 millió forint közpénz éppen megfelelt arra, hogy lefedjék vele a beruházás egyes elemeit. Nem bonyolult, csak ügyesen kell papírozni.”  Az anyagból az is megtudható, hogy idézzük az “Egyházfórum cikkére a református egyház vezetése hosszú közleménnyel reagált. (amelyben egyébként Tarr Zoltán neve már nem szerepelt) Közölték, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a lap ellen, s azzal a magyarázattal álltak elő a kérdéses 115 millióról, hogy ez az állami támogatás fenntartói szempontból az egyetemnek adott 2006-os megelőlegezett egyházi támogatás utólagos fedezetének értelmezhető, hiszen az egyházi támogatás ugyanazt a célt szolgálta, mint az állami.

A jogi lépések minden jel szerint elmaradtak, a szereplők, így Tarr Zoltán volt zsinati tanácsos szerepe az akkori ügyben ugyanakkor, a mai napig kérdéseket vet fel.

Forrás: Tűzfalcsoport 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató