2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Dobrev: "2010 előtt mi voltunk a Kelet-Közép-Európa egyik legirigyeltebb országa"

Mint ismert, szerdán az országgyűlési képviselők 135 igen szavazattal döntöttek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Az ellenzék korábbiakhoz hasonlóan most sem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A MUNKAVÉDELEMRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁRÓL IS TÁRGYALT AZ ORSZÁGGYŰLÉS

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló, 2022. október 19-i (EU) 2022/2041 európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló törvénymódosításokról tárgyaltak a Parlamentben. Dr. Fónagy János a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára felszólalásában elmondta, hogy a javaslat szerint a munka törvénykönyvében felhatalmazást kapna a kormány a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításával kapcsolatban konzultációra jogosult fórum kormányrendeletben történő kijelölésére.

A politikus továbbá elmondta, hogy harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatása esetén, amennyiben számuk eléri, a munkáltatónál munkaviszonyban álló dolgozók 5%-át, valamint minden további 5%-os növekedés előtt a munkáltatónak ki kell kérni az Üzemi tanács véleményét. 

DOBREV KLÁRA: A FOGATLAN OROSZLÁNNAK NAGYOBB A HANGJA, MINT AZ EREJE

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint az említett jogszabály arról szól, hogy hogyan lesznek Magyarországon tisztességes bérek. Gyurcsány Ferenc felesége szerint ez a jogszabály arról szól, hogy Európa és kormányai egy kivétellel felismerték, hogy nem mehet tovább úgy az élet, ahogy eddig ment. 

Majd kijelentette:

végtelen büszkeséggel töltött el, hogy az Európai Parlament 2022. szeptemberében elfogadta az európai minimálbérről szóló szabályozást. 

Dobrev szerint ebben a témában hazug statisztikákkal akarja átverni a kormány a magyar embereket, majd a balkáni országokhoz hasonlította a magyarországi béreket. Ezután a jól ismert DK-s példálózással azt állította, hogy 2010-ben a minimálbér kétszer akkora volt, mint Romániában, azonban szerinte mára ez megváltozott és már a románoknál nagyobb a minimálbér.

Európa szégyenpadjára kerültünk, olyan keveset keresnek a magyarok, hogy alig tudnak megélni

– állította Dobrev.

Szerinte 2010 előtt alig mentek el ebből az országból, majd azt mondta, hogy

2010 előtt “mi voltunk a Kelet-Közép-Európa egyik legirigyeltebb országa.”

Dobrev kijelentette, hogy a híresen munkamániás amerikaiak kevesebbet dolgoznak, mint a magyarok. Szerinte a magyarok nem tudják kifizetni a magyarok a számláikat és ezért Orbán Viktor a felelős. Gyurcsány Ferenc felesége szerint, ha nőnének a bérek, akkor csökkenne Mészáros Lőrinc profitja.

A Fidesz törvénye az emberek megalázásáról szól, maguk semmit nem értettek meg a 21. századból és abból sem, hogy mire van szüksége a magyar embereknek. 

Majd kijelentette, hogy a Demokratikus Koalíció nem fogja támogatni ezt a javaslatot és kijelentette, hogy továbbra is “az egész Orbán-rendszer megbuktatása a célja.”

NACSA LŐRINC: DOBREV KLÁRA BESZÉL ITT A MINIMÁLBÉRRŐL, MIKÖZBEN Ő EGY MILLIÁRDOS

Nacsa Lőrinc a KDNP vezérszónoka válaszolt Dobrev Klára mondataira. Emlékeztette rá a DK EP-képviselőjét, hogy Gyurcsány Ferenc volt az, akinek a kormányzása alatt 12%-os volt a munkanélküliség, és 8 éves kormányzása alatt mindössze 23.500 forinttal emelte a minimálbért.

Tudja-e képviselőasszony, hogy ki volt az a miniszterelnök, aki az ápolóktól, az orvosoktól, a pedagógusoktól egy havi bért elvett? Az ön férje, Gyurcsány Ferenc volt az. 

Nacsa Lőrinc emlékeztetett, hogy Gyurcsány volt az is, aki a nyugdíjasoktól elvett egy havi nyugdíjat. Mint mondta, a volt szocialista kormányfő, amikor lehetősége lett volna rá, hogy emelje a béreket, azt mondta, hogy el lehet innen menni. Majd így folytatta: Gyurcsány Ferenc volt az, aki elvette az egy és kétgyermekes családok adókedvezményét, és devizahitelekbe hajszolta a magyar családokat.

Hozzátette:

amikor az önök kezében volt a hatalom, akkor a magyar emberek béremelések helyett gumilövedéket és kardlapot kaptak

Nacsa Lőrinc felhívta rá a figyelmet, hogy 2024. márciusában olyan adatok jöttek ki, hogy soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon. Meglátása szerint Gyurcsányék úgy gondolták, hogy az embereknek nem munkát, hanem segélyt kell adni. Nacsa Lőrincnek félbe kellett szakítania a felszólalását a DK-s képviselők megállás nélkül bekiabálása miatt, akiket Lezsák Sándor alelnök figyelmeztetett. Ezután a KDNP-s képviselő úgy folytatta, hogy “Dobrev Klára tevőlegesen az Európai Parlamentben azon dolgozott, hogy a magyar pedagógusok, önkormányzatok, kis és középvállalkozások ne kaphassák meg, a nekik járó uniós forrásokat.” A fent említett törvényjavaslatról elmondta, hogy egy Európai Uniós irányelv átültetéséről beszélünk, amelyet a képviselőcsoport támogatni fog.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató