2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zelenszkij: orosz kémek miatt hiúsult meg az ukrán ellentámadás

Ukrajna tavalyi nagyszabású ellentámadása valószínűleg a Kijevben működő orosz kémek miatt hiúsult meg – állította Volodimir Zelenszkij elnök, aki ugyanakkor azt ígérte, hogy a következő offenzíva sikeresebb lesz.

Az Axel Springer német médiavállalatnak adott interjújában, amelyet a Politico és más lapok kedden tettek közzé, Zelenszkij elismerte, hogy Kijev tavalyi katonai offenzívája – amely tavaly júniusban kezdődött, majd megakadt az orosz védelemben – “nem volt olyan sikeres”.

Az ukrán elnök azt mondta, hogy a belső szabotázs volt a hibás.

“Az oroszok tudták, hogy hol fogunk támadni”

– mondta, hozzátéve, hogy “a történelem meg fogja mondani”, hogyan tudta Moszkva meghiúsítani Kijev terveit.

Azt mondta, hogy a következő kísérletnek az orosz védelem áttörésére “eredményt kell hoznia”, anélkül, hogy időkeretet adott volna meg.

Zelenszkij arra is figyelmeztette Ukrajna nyugati támogatóit, hogy súlyos hiba lenne most leállítani a fegyverek küldését. Az elnök a hónap elején elismerte, hogy Ukrajnának “nincs elég lövedéke az ellentámadásokhoz”, és csak úgy tudja tartani a vonalat, ha a lőszerhiányt drónokkal pótolja.

Márciusban Mihajlo Podoljak – Zelenszkij legfőbb tanácsadója – “stagnálásnak” nevezte a harctéri helyzetet, és a lassú ellátást okolta érte.

A sokat hangoztatott ukrán ellentámadás, amelyet több száz nyugati gyártmányú harckocsival és más fegyverekkel erősítettek meg, tavaly őszre kifulladt, Moszkva szerint Kijev katasztrofális veszteségeket szenvedett.

Február végén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 166 ezer katonára, több mint 800 harckocsira és 2400 páncélozott harcjárműre becsülte Ukrajna veszteségeit az offenzívában. Az ukrán csapatok az elmúlt hónapokban visszavonultak, amikor az orosz erők felszabadították a kulcsfontosságú várost, Avgyejevkát és több közeli települést a Donbasszban.

Ukrán tisztviselők több segítségért könyörögnek a nyugati támogatóktól – különösen az Egyesült Államoktól, ahol Joe Biden elnök Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros kiegészítő segélycsomagja hónapok óta elakadt a Kongresszusban. A republikánusok megakasztották az intézkedést, és több erőfeszítést követeltek az Egyesült Államok déli határának biztonsága érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató