2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Dobrev Klára: Nehéz ma kormánypárti szavazónak lenni

Még február elején se gondolta volna senki, hogy egy köztársasági elnököt és egy igazságügyi minisztert kell beáldozni, hogy Orbán Viktor még ideig-óráig hatalmon maradhasson. Most ezt a hógörgeteget kell elgörgetni addig, hogy a választók az ellenzékre szavazzanak a júniusi választásokon, mondta Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője az ATV-nek hétfő este.

Dobrev szerint azt lehet látni az elmúlt hónapokban, hogy „repedeznek az alapok a Fidesz környékén, ma nehéz kormánypárti szavazónak lenni, mert nehéz mire büszkének lenni. (…) Alapjaiban rendült meg a Fidesz erkölcsisége, ezt a közösséget nem tudják összetartani, hát már egy Békemenetet nem tudnak összehozni.”

Úgy érzi, eljött az idő, június 9-én nagy eredményt fognak felmutatni. Azt is ki meri jelenteni, hogy Budapesten már nem fog fideszes polgármester maradni, minden kerületben győzni fog az ellenzék. Sok EP-képviselővel számol, de nem számszerűsítette, mert neki az a legfontosabb, hány szavazó lesz, abban fogja a sikert mérni.

Dobrev szerint az ellenzéki belső viták sokszor felemésztették őket, de most elhatározta, hogy sem az EP-, sem az önkormányzati választás előtt, de még a 2026-os országgyűlési választás előtt „sem fogja megengedni, hogy ez a szétforgácsolódás, szembefordulás meggyengítse azt a politikai közösséget, amit ő képvisel”. De azért mégis úgy látja, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd közösségén kívül a többiek „évek óta útkeresésben vannak”.

Röviden érintette Magyar Péter felbukkanását is, aki szerinte mereven elzárkózik attól, hogy összefogjon bárkivel az ellenzéktől, úgyhogy vele szerinte neki nincs dolga. Magyar Péter kész vitázni, Dobrev pedig demokrataként azért azt gondolja, hogy kell vita, ő szeret is vitatkozni.

Dovrev szerint a június 9-i választás után „egy erős politikai közösség el fogja érni, hogy megroppanjon a Fidesz”. Erről beszélt egyébként hétvégén a DK–MSZP–Párbeszéd kampánynyitóján is. Ott azt mondta: „Ha az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányzásból, akkor előrehozott választásokért indulunk harcba, és nem nyugszunk, amíg el nem zavarjuk őket.” Szerinte „a szégyen kormánya” hamarabb bukhat, mint sokan gondolnák.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató