2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Trump szerint Biden felelős az Izrael elleni támadásért

Joe Biden amerikai elnök is felelős Irán szombati, Izrael elleni nagyszabású drón- és rakétacsapásáért – állította Donald Trump volt amerikai elnök és a novemberi elnökválasztás jelenlegi esélyese. A republikánus jelölt azt mondta, hogy hivatalban lévő demokrata elnök vezetői képességének hiánya felbátorította Teheránt.

Irán szombaton késő este több hullámban rakétákat és kamikaze drónokat indított Izrael ellen. Teherán azzal magyarázta a lépést, hogy a csapások megtorlás voltak “a cionista rezsim számos bűncselekménye miatt, beleértve Irán damaszkuszi nagykövetségének konzuli részlege elleni támadást”.

A feltehetően izraeli légicsapás április 1-jén megsemmisítette Irán szíriai Damaszkuszban lévő konzulátusát, és megölte az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) elit alakulatának, a Kudsz erőknek hét tisztjét, köztük két magas rangú tábornokot.

Míg Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője arról számolt be, hogy az Irán által a hétvégén kilőtt lövedékek túlnyomó többségét a légvédelem elfogta, az iráni állami média azt állította, hogy több izraeli katonai létesítményt is eltaláltak.

A Pennsylvania állambeli Schnecksville-ben szombaton támogatóihoz szólva Trump azt mondta, hogy az iráni csapásokra azért került sor, “mert nagy gyengeséget mutatunk”.

“A gyengeség, amit mutattunk, hihetetlen, és nem történt volna meg, ha mi vagyunk hivatalban” – vetette fel.

Végezetül megismételte Izrael “abszolút támogatását”.



Trump több hasonló üzenetet is közzétett Truth Social nevű platformján, például az egyikben ez állt:

“Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie – Ez SEMMILYEN esetben sem történt volna meg, ha én lennék az elnök!”.

Trump korábban azzal vádolta demokrata riválisát, hogy globálisan nem eléggé határozott, és többször állította, hogy Biden fizikailag és szellemileg is alkalmatlan a tisztségre.

Trump, aki Izrael kendőzetlen támogatója, hivatali ideje alatt izraeli területnek ismerte el a szíriai Golán-fennsíkokat, amelyeket évtizedek óta illegálisan megszállva tart. Emellett hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és 2018-ban Tel-Avivból oda helyezte át az amerikai nagykövetséget.

Szerdán Atlantában tartott beszédében újságíróknak azt mondta, hogy Biden elnök “cserbenhagyta Izraelt”.

Bár Biden továbbra is támogatja Izraelt, az utóbbi időben egyre kritikusabbá vált Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel szemben, a Gázai övezetben a Hamász ellen folyó izraeli katonai hadjárat közepette egyre növekvő polgári áldozatokra hivatkozva.

Az MSNBC-nek adott múlt havi interjújában Biden azt mondta, hogy az izraeli miniszterelnök “nagy hibát” követ el keményvonalas megközelítésével.

Biden ugyanakkor rámutatott, hogy Washington “soha nem fogja elhagyni Izraelt”, és továbbra is ellátja fegyverekkel, bármi történjék is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató