2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Zelenszkij korábbi tanácsadója szerint az USA leállította az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, hogy Kijev békére kényszerítse

Alekszej Aresztovics, az elnöki hivatal korábbi tanácsadója úgy véli, hogy az Egyesült Államok leállította az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, hogy Kijev békére kényszerítse. Véleménye szerint az „Erdogan-tervet” javasolják alapul.

"Amit az USA tesz, az közvetlenül kapcsolódik a török béketervhez. Nem török, hanem orosz-amerikai megállapodásról van szó. Csakhogy Törökországot kérték fel, hogy harmadik félként hangot adjon ennek"

- mondta Aresztovics.

Az ex-tanácsadó úgy véli, hogy az USA katonai szállításainak leállítása a belpolitikai problémák mellett "nagyon egyértelmű jelei vannak annak, hogy Ukrajnát ilyen vagy hasonló béketerv elfogadására kényszerítik".

A tömegmédiában hangoztatott "Erdogan-terv" a háború befagyasztását jelenti a jelenlegi frontvonalon, Ukrajna el nem kötelezett státuszát és népszavazások megtartását az Oroszország által elfoglalt területek státuszáról 2040-ben.

Az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mykhaylo Podolyak szerint a Zelenszkij-féle "formula" kivételével minden terv "csak arról szól, hogy a háborút a befagyasztás, az eszkaláció és az orosz agresszív rezsim fenntartása révén folytatni akarják".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató