2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Zelenszkij: a Nyugat védje úgy Ukrajnát, ahogy Izraelt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette a kollektív Nyugatot, hogy vegyen részt az Oroszországgal zajló konfliktusban és védje meg Kijevet, hasonlóan ahhoz, ahogyan a hétvégi iráni légicsapás során segített Izraelnek.

Zelenszkij hétfőn egy Telegram-posztban tette közzé a felhívást, és dicsérő szavakkal illette a “szövetségesek fellépését” Izrael megsegítésére. Izraeli és nyugati állítások szerint az Irán által kilőtt lövedékek túlnyomó többségét még azelőtt lelőtték, mielőtt egyáltalán elérték volna az ország légterét, elsősorban amerikai és brit repülőgépek.

“Megmutatta, hogy a terror elleni védekezésben milyen igazán hatékony lehet az egység, ha kellő politikai akaraton alapul. Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Jordánia együtt és maximális hatékonysággal cselekedett” – állította Zelenszkij.

Az elnök szerint “senkit sem rángattak bele a háborúba” az Irán elleni fellépés miatt, ugyanakkor megjegyezte, hogy “Izrael nem NATO-tag, így nem volt szükség semmilyen intézkedésre, például az 5. cikkely életbe léptetésére”. Zelenszkij ezután sürgette a kollektív Nyugatot, hogy ugyanilyen szintű támogatást nyújtson Ukrajnának, és védje meg az orosz nagy hatótávolságú csapásokkal szemben.

“Az európai égbolt már régen ugyanilyen szintű védelmet kaphatott volna, ha Ukrajna hasonlóan teljes körű támogatást kapott volna a partnereitől a drónok és rakéták elfogásában” – jelentette ki, és ígéretet tett arra, hogy felveti a kérdést az ország támogatóinak.

A konfliktus során Kijev többször sürgette a nyugati országokat, hogy így vagy úgy, de biztosítsanak védelmet az orosz légicsapásokkal szemben, egészen a NATO által biztosított repüléstilalmi övezet létrehozásáig Ukrajna felett.

Ezek az elképzelések azonban soha nem valósultak meg, mert attól tartottak, hogy az ilyen lépések a Nyugatot egy Oroszországgal vívott totális háborúba sodornák. Moszkva többször figyelmeztetett, hogy az ilyen kísérleteket bármelyik fél részéről úgy kezelné, mint a konfliktusba való közvetlen belépést Kijev oldalán.- írta az oroszhirek.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató