2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Exit poll: A kormányzó jobbközép HDZ nyerte meg a horvát parlamenti választásokat

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből.

Az exit poll-adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna este hét óra után mutatta be. A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ koalíciós partnereivel 58, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Igazság Folyói nevű koalíció pedig 44 mandátumot szerzett a 151 fős parlamentben.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 13 mandátummal.

Továbbá 11 mandátuma van a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetségnek, 9 parlamenti helye a jobboldali szuverenista Híd (Most) pártnak, 2-2 mandátuma az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális pártnak, illetve a Független Északi Platformnak, valamint 1 mandátuma van a Fokus/Köztársaság pártnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató