2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Az Irán elleni szankciók kiterjesztéséről állapodott meg az Európa Unió

Az Európai Unió megállapodott az iráni drón- és rakétagyártókkal szembeni szankciók kiterjesztéséről, miután Teherán múlt hétvégén példátlan támadást intézett Izrael ellen. „Nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk Irán elszigetelése érdekében” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.



Az új EU-s szankcióiról a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón állapodtak meg a tagországok. Az EU már korábban is több szankciót bevezetett Iránnal szemben, többek között azért, mert drónokat adtak el Oroszországnak, amelyeket aztán az Ukrajna elleni háborúban vetettek be.

Izrael korábban felszólította szövetségeseit, hogy szankcionálják Irán rakétaprogramját, és minősítsék terrorszervezetté az iráni Forradalmi Gárdát, amit az Egyesült Államok már régebben megtett, az EU és Nagy-Britannia azonban nem.

Az Egyesült Államok utalt arra, hogy az elkövetkező napokban új szankciókat fognak bevezetni. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kedden a további szankciók lehetőségéről szólva kijelentette, hogy „továbbra is minden lehetőség nyitva áll az iráni terrorizmus finanszírozásának megakadályozására”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató