2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Zelenszkij: Oroszország előrenyomul a harctéren

A nyugati fegyverszállítások hiánya és az EU-tagok be nem tartott ígéretei lehetővé tették Oroszország számára, hogy előrenyomuljon a harctéren – mondta szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magas rangú európai tisztviselőknek.

Zelenszkij a kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóra összegyűlt nemzeti vezetők és az uniós bürokrácia magas rangú tagjai előtt tartott videokonferencia-beszédében fogalmazta meg állításait.

Az ukrán vezető megismételte, hogy országának több nyugati katonai és pénzügyi segítségre van szüksége az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktus folytatásához.

“Most az orosz hadsereg szinte mindenben érzi erejét, ami a fegyveres komponenssel kapcsolatos. És éppen ennek az erőnek köszönhetően – a tüzérségben, a felszerelésben, az égbolton való működés képességében – nyomást gyakorolnak ránk a fronton, és fokozatosan előrenyomulnak” – mondta.

Bár köszönetet mondott az adományozóknak a segítségért, Zelenszkij a be nem váltott ígéretekre is panaszkodott.

“Sajnos, még nem láttuk az Európai Uniótól az egymillió tüzérségi lövedéket, amiről annyit beszéltek. Emellett néhány más kezdeményezés sem valósult még meg teljes mértékben, és ez elsősorban abban mutatkozik meg, hogy mit használhatnak katonáink a fronton” – jelentette ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy véli, “sikerrel jár az ellentámadásban” – állította Zelenszkij, hozzátéve, hogy “ennek a reménynek egyetlen gyökere a katonáink fegyverhiánya”.

Kijev a támadó rendszerek mellett több nyugati légvédelmet akar ipari bázisának védelmére, valamint befektetéseket és technológiát a hazai fegyvergyártás beindításához. Szüksége van továbbá villamos energiára, hogy pótolja az orosz precíziós csapások által megsemmisített erőművek pusztulását, és Zelenszkij szerint “lélekenergiára” is szüksége van az EU-hoz való gyorsított csatlakozás formájában.

“Szükségünk van arra, hogy az Európai Unió teljesítse, amit ígért, és népünknek látnia kell, hogy Ukrajna közelebb kerül a teljes jogú tagsághoz” – hangsúlyozta Zelenszkij, és sürgette Brüsszelt, hogy júniusban lépjen tovább a tárgyalások következő szakaszába.

A Politico szerdán közzétett elemzése Kijev egyik fő problémájaként említette, hogy az ukránok nem hajlandók bevonulni a hadseregbe. Az EU statisztikai szerve, az Eurostat mintegy 650 ezerre becsüli a tagállamokban élő harcképes korú ukrán férfiak számát. Többségük úgy intézte, hogy átcsempésszék őket a határon – írta a lap.

A héten Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amely megkönnyíti a sorozásért felelős tisztviselők számára az idézések kiadását, és kemény büntetéseket szab ki a sorozás elkerülésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató