2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Lánczi Tamás: Ugyanolyan külföldi befolyásolási kísérlet készülhet, mint amilyennel 2022-ben próbálkoztak

A Bajnai Gordon-féle datadatos kör is része lehet a júniusi választások befolyásolására formálódó szervezkedésnek, s a 2022-es kísérletükhöz hasonlóan ismét külföldi pénzeket próbálhatnak becsatornázni az országba – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke annak kapcsán, hogy megírták: Bajnaiék köre megjelent Magyar Péter mozgalma mögött. Cikkük nyomán a hivatal vizsgálatot indított, ám nem ez volt csütörtöki tényfeltáró írásunk egyetlen következménye.

Vélhetően ugyanaz a kör igyekszik majd befolyásolni a júniusi önkormányzati képviselő-választás, valamint az európai parlamenti választás eredményét, amely a 2022-es országgyűlési voksolással összefüggésben is tett ilyen kísérletet – jelentette ki a lapnak Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. Szavai szerint a Magyar Nemzet április 18-án megjelent cikke alapján jutottak erre a következtetésre, ugyanis lapban arról számoltak be, hogy a Magyar Péter-féle Talpra, magyarok! nevű mozgalom mögött is a Bajnai Gordon-féle datadatos csoport áll. – Nem véletlen, hogy Magyar Péter a nyilvánosságra került információkat nem cáfolta. A jelenleg formálódó befolyási kísérletben is van külföldi szál, amiből arra lehet következtetni, hogy ez a kör ugyanúgy külföldi pénzeket próbál majd becsatornázni az országba, ahogyan 2022-ben tették. Vélhetően a pénzbetáplálási oldalon is ugyanazokra a szereplőkre számítanak – fejtette ki Lánczi Tamás, aki azt is közölte, hogy a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja alapján a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított.

A hivatal egy közleményt is kiadott az ügyben, amelyben Lánczihoz hasonlóan azt emelték ki: felmerül a gyanúja annak, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogató érdekkör jelenleg ismét a magyar választásokat vette célba. Felidézték: amellett, hogy ez a csoport a magyar törvényeket kijátszva igyekezett befolyásolni a magyar választásokat, több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállaltak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató