2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Újabb benzinárstop jöhet, jövő héten tárgyal róla a kormány

Jövő héten dönt a kormány az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak.

Erről pénteken beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, miután a felkérésére az, ahogy fogalmazott, a KSH közzétette a régiós üzemanyagárakról szóló adatsorát, és abból az derült ki: a magyar kutakon a környékbeli országok átlagánál drágább a tankolás.

A Portfolio.hu azt írja: a miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt a tervezett üzemanyagár-szabályozásról. Nagy, miután ismertette az általunk is közzétett adatsort, arról beszélt: a jövő héten a kormány „vizsgálni fogja a kérdést”. A miniszter szerint el fognak gondolkodni azon, hogy szükséges-e beavatkozni a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodás erőteljesebb nyomatékosítása érdekében. A korábbi egyeztetéseken, amiket Nagy a Mollal és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel folytatott, az volt a kormány igénye, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós középmezőnyben legyenek.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – idézi a miniszter Nagyot, aki ehhez hozzátette: nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mivel az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést – így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz. További részleteket azonban nem akart közölni.

A KSH pénteki kísérleti statisztikája szerint jelenleg a magyarországi benzinár 3,2 százalékkal, a dízelár 5 százalékkal van a régiós átlag fölött.

A KSH azt is kimutatta, hogy tavaly január óta mindössze két olyan hét volt, amikor a benzin átlagára a régiós országok átlaga alatt volt, és egy olyan hét sem, amikor a dízelé alatta lett volna. A 95-ös benzin magyarországi ára a múlt év elején még 14-17 százalékkal haladta meg az átlagot, és egészen tavaly március elejéig jellemzően 10 százalékkal magasabb volt. A múlt év végén átlag alá ment a magyar, majd január közepéig két lépcsőben ismét 5 százalék fölé nőtt a különbség – erre az időre tehető a literenként 41 forintos jövedékiadó-emelés.

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára, Ausztriában és Szerbiában a dízelé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató