2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zelenszkij betiltotta a szerencsejátékot

Új veszélytől tart Volodimir Zelenszkij: az ukrán elnök szerint a hadseregben rontja a harckedvet, valamint biztonsági kockázatot jelent, ha a katonák szerencsejátékoznak, így betiltotta azokat. Korábban egy katona petícióval is Kijevhez fordult, mondván társai órákon át használják a különböző platformokat. Az orosz–ukrán háborúban már egy jó ideje súlyos problémákat okoz a katonák harckedvének visszaesése. 

Hatalmas a felháborodás az ukrán katonák körében már napok óta: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton aláírt rendelete miatt ugyanis fontos bevételi forrástól eshetnek el a katonák. Az államfő terve az, hogy korlátozza az Apple és Google szerencsejátékokról szóló reklámjait, valamint az okostelefonokon elérhető alkalmazásokat, mondván, mindezek rontják a harckedvet és biztonsági kockázatot is jelentenek – írta szombaton a Bloomberg amerikai televíziós hálózat.

A katonák viszont fontos bevételi forrásként tekintenek a szerencsejátékozásra.

Egyes híradások szerint egy ukrán katona átlagos fizetése havonta 2500 dollár (közel 925 ezer forint) körül mozog, ami mintegy ötszöröse az ukrán átlagfizetéseknek.

Korábban egy ukrán katona, Pavlo Petricsenkó petíciót is nyújtott be, figyelmeztetve a szerencsejátékok veszélyeire.

Sokuk számára a szerencsejáték válik a stressz kezelésének egyetlen módjává, ami gyorsan dopaminfüggőséget okoz és erodálja az önfegyelmet – vélekedett. Az 59. dandár katonája azonban április 15-én elesett az orosz–ukrán háborúban, a héten Kijevben temették el.

A petíciót több mint 25 ezren írták alá. Az elhunyt katona arra mutatott rá, társai gyakran órákat is képesek egy nap eltölteni a különböző platformokon mobiltelefonjaikon, továbbá gyakran zálogba adják katonai felszereléseiket, így szerezve pénzeket a szerencsejátékokra.

Petricsenkó egyúttal egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet: a hirdetések gyakran próbálják kicsalogatni a felhasználókból a személyes adatokat, ami katonák esetében különösen veszélyes.

„Az eladósodott katonák potenciális célpontjai az orosz hírszerzés manipulációs kampányának”

– írta a petícióban.

A Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál emlékeztetett, Ukrajnában 2009-ben már betiltották a szerencsejátékot, majd 2020-ban ismét engedélyezték. Noha részletek még nem ismertek, a mostani szabályozás elsősorban a katonákra vonatkozna.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató