2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Állítólag halálos beteg Ramzan Kadirov

Ramzan Kadirov csecsen vezető több mint öt éve él hasnyálmirigy-elhalás diagnózisával – jelentette hétfőn a Novaja Gazeta Europe független hírportál a moszkvai elnöki kórház névtelen forrásaira hivatkozva, ahol állítólag kezelték.

A Moscow Times beszámolója szerint Ramzan Kadirov romló állapota arra késztette a Kremlt, hogy megkezdje az utódlási terv kidolgozását az észak-kaukázusi köztársaság stabilitásának fenntartása érdekében.

Tavaly ősszel a közösségi médiában keringő, meg nem erősített állítások szerint Kadirov veseproblémákkal küzdött, amely miatt gondosan megrendezett videókban jelent meg, hogy megpróbálja eloszlatni a pletykákat.

A Novaja Gazeta Europe szerint az orvosok először 2019 januárjában diagnosztizálták Ramzan Kadirovnál az akut hasnyálmirigy-nekrózist – egy olyan súlyos betegséget, amely halálhoz vezethet.

A következő hónapban Kadirov rendeletben jelentette be, hogy rövid időre átengedte a hatalmat a regionális parlament elnökének „az ideiglenes akadályoztatásom idejére”, anélkül, hogy betegségét nyilvánosságra hozta volna. Egy másik rendeletet is kiadott egy hasonlóan rövid hatalomátruházásról 2020 januárjában.

A Novaja Gazeta Europe arról számolt be, hogy Kadirov egészségi állapota 2022 tavaszán rohamosan romlani kezdett, ami miatt számos televíziós szereplést kellett kihagynia, és a nyilvánosságtól való időszakos távolmaradása újra gyanút keltett. 2023 szeptemberében a Novaya Europe szerint Kadirovot a moszkvai elit Központi Klinikai Kórházban körülbelül egy hónapig feküdt akut tüdőelégtelenséggel, miután túladagolta az altatókat, amelyek állítólag segítettek neki enyhíteni a fájdalmait.

Bár az orvosok akkoriban stabilizálni tudták a légzésfunkcióit, az MRI-eredmények alapján Kadirov családja állítólag arra a következtetésre jutott, hogy a csecsen vezető nem lesz képes a teljes felépülésre. A Novaja Europe szerint a Kreml nagyjából ekkor kezdett el dolgozni egy utódlási terven arra az esetre, ha Kadirov meghalna.

Órákkal a jelentés megjelenése után Kadirov csatornája a Telegramon megosztott egy négyperces videót, amelyen a csecsen vezető a régiójának az Ukrajna elleni háborúban játszott szerepéről beszél.

A videón közeli felvételek váltakoznak Kadirovról, aki nem mozgatja a testét, és hallani lehet, hogy nehezen beszél.

Ramzan Kadirov később többször is videóban cáfolta a betegségéről szóló híreket. Hivatalos személyek nem kommentálták a Novaja Gazeta Europe beszámolóját, és annak részleteit nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató