2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

6 év börtöntüntetésre ítélték a Meta szóvivőjét Oroszországban, a vád: terrorizmusra uszítás jóváhagyása

Andy Stone, a Meta szóvivője ellen már korábban körözést adott ki Oroszország, és most megszületett a bíróság ítélete is. Az ok a Facebook és az Instagram gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályainak megváltoztatása.

Hat év börtönbüntetésre ítélte a Facebookot, az Instagramot és több más platformot is üzemeltető Meta szóvivőjét az orosz katonai bíróság – számolt be a Moscow Times.

Andy Stone-t távollétében ítélték el az oroszok, és a büntetését akkor kell megkezdenie, amikor – vagyis inkább: ha – belép Oroszországba. A vád terrorizmus népszerűsítése és igazolása.

A Facebook anyacége megváltoztatta a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályait azután, hogy Oroszország 2022 elején megtámadta Ukrajnát. A Meta akkor megszüntette az erőszakra uszítás tilalmát az orosz katonák esetében, így az Instagramon és a Facebookon is megjelenhettek erőszakosabb tartalmak. A nevezett platformokat ezután betiltották Oroszországban.

Az orosz külügyminisztérium már korábban körözést adott ki Stone ellen, és a jelenlegi ítélet sincs hatással rá, hacsak nem tervez oroszországi vakációzást – ez pedig a fentiek tükrében aligha szerepel az amerikai férfi tervei közt. Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója már 2022 áprilisa óta ki van tiltva Oroszország területéről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató