2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Láncra verték és napokig kínoztak elrablói egy debreceni férfit

Napokig tartották láncra verve és verték elrablói azt a férfit, aki elvileg 50 000 euróval tartozott az ukrán–magyar párosnak. A két elrablónak négy segítője is akadt, akik a bújtatásban és az áldozat kínzásában segédkeztek. A sértettnek ugyan sikerült megszöknie, de elrablói elhagyták az országot, csak a bűnsegédeket fogták el a rendőrök.

A vádirat szerint 50 000 euróval tartozott egy férfi annak a két ukrán–magyar állampolgárnak, akik elrabolták, majd napokig láncra verve tartották az adós felet.

Még 2023. július 21-én este hívták egy debreceni áruház parkolójába az áldozatot, majd ahelyett, hogy beszélgettek volna vele, megfenyegették, hogy eltörik a lábát, és beültették az autójukba. Azzal egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kis faluba vitték az egyik segítő házához, és ott tartották fogva, miután az okmányaitól is megfosztották. A ház tulajdonosának két felnőtt fia és lánya is tudott a bűncselekményről, és mindhárman segítették az elkövetőket.

A sértettet az udvaron lévő garázsban ököllel, fadarabbal és a lány által átadott fém baseballütővel is megverték, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva ezzel.

Ezután a lábánál láncra verték, és napokig úgy tartották, követelve tőle a tartozása megadását. Elszökni nem mert, mert megfenyegették, hogy megölik a családjával együtt, ráadásul egy harci kutya is őrizte az udvart.

Két nappal később Hajdúszoboszlóra vitték, ahol ismerősétől kért kölcsön 700 000 forintot, ezt elrablói egyből euróra váltották. Rokonaitól is próbált pénzt kérni, akik nem voltak otthon, így visszaszállították, és ismét láncra verték. Pár nappal később megpróbálták megismételni a műveletet, de akkor a sértett már tudta figyelmeztetni ismerősét, hogy baj van, így amikor a tettesek várták a pénz átadását, el tudtak szökni, és egyből a rendőrségre mentek.

A két elkövető elszökött, ellenük nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, míg a segítő apukát és három gyerekét őrizetbe vették, és azóta már letartóztatásban vannak.

Az ügyészek indítványozták, hogy a két tettes távollétében folytassák le az eljárást, továbbá azt is, hogy amennyiben a bűnsegédek beismerik tettüket, úgy az apára 7 év, gyerekeire 5 év fegyházbüntetés vár, valamint 7 és 5 évre eltiltják őket a közügyektől.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elkövetőket és bűnsegédeiket súlyosabban minősülő emberrablás bűntettével, a bántalmazásban részt vevőket súlyos testi sértés bűntettével vádolja – olvasható az ügyészség honlapján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató