2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Bezárja a kiskapukat az EU: nem úszhatják meg az autósok, ha külföldön bírságolják meg őket

Javítanának azon a helyzeten, hogy jelenleg az ilyen esetek 40 százaléka következmények nélkül marad.

Az Európai Parlament képviselői szerdán támogatták azt a javaslatcsomagot, amely révén szigorúbban lesznek utolérhetők a külföldön elkövetett közlekedési szabálysértések. Ha minden fórumon elfogadják a tervezetet, a tagországoknak 30 hónapjuk lesz arra, hogy felkészüljenek a végrehajtásukra.

Régi problémájuk az uniós hatóságoknak, hogy a határokon átívelő közlekedési szabálysértések mintegy 40 százaléka büntetlenül marad. A jövőben ezen változtatnának azzal, hogy szorosabb együttműködést írnak elő a hatóságok számára. Az új szabályok arra kötelezik a nemzeti hatóságokat, hogy egy másik uniós ország megkeresésére haladéktalanul, de legkésőbb két hónapon belül válaszoljanak, miután összegyűjtötték a szükséges információkat.

Ezen túlmenően azt is lehetővé tennék, hogy az az ország szedje be a külföldön elkövetett szabálysértés után a bírságot, ahol az elkövető lakik, feltéve, hogy az összeg meghaladja a 70 eurót (kb. 27 600 forintot) – olvasható az Európai Parlament oldalán.

Azt a listát is kibővítik, amely részletezi, milyen szabálysértések esetén kell jobban együttműködniük. Ilyenek a gyorshajtás, az ittas vezetés vagy a piros lámpánál való megállás elmulasztása mellett a veszélyes parkolás, a veszélyes előzés, illetve ha elmulasztott valaki segítséget nyújtani.

A fentieken túl egy online felületet is létrehoznak, amely többek között felsorolja a szabályokat, a fellebbezési lehetőségeket és a vonatkozó közúti közlekedési bírságokat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató