2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Oroszország befagyasztotta a legnagyobb amerikai bank eszközeit

Egy szentpétervári bíróság szerdán elrendelte a JPMorgan Chase amerikai bankóriás oroszországi tulajdonában lévő pénzeszközök befagyasztását. Az ítéletet az ország második legnagyobb hitelezője, a VTB javára hozták meg, amely pert indított az Egyesült Államok által vezetett szankciók miatt külföldön zárolt 439,5 millió dollár visszaszerzése érdekében.

A VTB április 17-én perelte be a JPMorgan-t és leányvállalatait a szentpétervári és leningrádi terület választottbíróságán – derült ki a bírósági beadványokból hétfőn. A végzés a JPMorgan oroszországi számláin lévő pénzeszközökre és “ingó és ingatlan vagyonra”, köztük a bank orosz leányvállalatban lévő részesedésére irányult.

A vita középpontjában a VTB által a JPMorgan egyik amerikai számláján tartott 439,5 millió dollárnyi pénzeszköz áll, amelyet Washington az Ukrajnával kapcsolatos szankciók részeként 2022-ben zárolt.

A bíróság elrendelte a JPMorgan oroszországi bankszámláin lévő összes pénzeszköz lefoglalását, beleértve a levelező számlákat és a leányvállalat nevében nyitott számlákat is.

Az is kiderült, hogy a VTB ideiglenes lépéseket kért, mert az alperesek “intézkedéseket hoztak vagyonuk Oroszországból való kivonására”, míg az orosz hitelező az amerikai banktól igyekezett visszaszerezni a pénzt.

A JPMorgan a múlt héten New York déli körzetében a VTB ellen indított saját perében igyekezett megakadályozni az orosz bank erőfeszítéseit, arra hivatkozva, hogy az amerikai törvények tiltják, hogy a bank kiadja a VTB tulajdonában lévő 439,5 millió dollárt. A JPMorgan attól tart, hogy a VTB megpróbálja lefoglalni oroszországi eszközeit – jelentette szerdán a Reuters az amerikai hitelezőre hivatkozva.

A Wall Street-i bank elismerte a hírügynökségnek, hogy a VTB kilátásai jók, mivel az orosz bíróságok legalább hat másik helyi hitelezőnek adtak enyhítést a szankciós törvények betartására kötelezett amerikai és uniós bankokkal szemben.

A JPMorgan-ügy következő tárgyalása július 17-én lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató