2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

A náci fasizmus elleni partizánharcot éltette Ilaria Salis, a Magyarországon fogva tartott és az európai parlamenti választásokon jelöltként indított aktivista a második világháború végére emlékező olasz nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön. A többek között budapesti járókelők megtámadásával vádolt, negyvenéves szélsőbaloldali aktivista tárgyalása idén kezdődött.

Ilaria Salis sorait édesapja olvasta fel az Olasz partizánok országos szövetségének (Anpi) menetén Rómában. Az emlékező felvonulás résztvevői többször azt skandálták, hogy „Ilaria legyen szabad!". A magyarországi cellájában írt levelet Ilaria Salis eljuttatta az olasz sajtónak is.

Hazámban a második világháború végére emlékezve a náci fasiszták elkergetésére (is emlékezünk), ami a partizán férfiak és nők bátor harcának köszönhető. Szürke cellámból kívánom szívvel-lélekkel, hogy országom méltó legyen a saját történelméhez. Ma is, ahogyan a múltban tette, szálljon szembe a világ igazságtalanságaival, a történelem igaz oldalán sorakozva fel. Jó április 25-t! – olvasható Salis levelében.

Április 25. piros betűs ünnepnek számít Olaszországban, ez az ország második világháborús felszabadításának évfordulója a fasizmus alól.

Ilaria Salist a magyar hatóságok tavaly februárban vették őrizetbe. A többek között budapesti járókelők megtámadásával vádolt, negyvenéves szélsőbaloldali aktivista tárgyalása idén kezdődött. Mint arról írtunk, a budapesti börtönben fogva tartott nő elfogadta a baloldali párok felajánlását a jelölésre.

A szélsőbaloldali aktivista 13 hónapja van a budapesti börtönben, és 11 év szabadságvesztésre ítélheti a bíróság.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató