2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

„A magyar kormányt nem nevezném a cseh kormány szövetségesének” – mondta a cseh külügyminiszter

„A magyar kormányt nem nevezném a cseh kormány szövetségesének. De ez attól függ, mit értünk szövetséges alatt. Ha megnézzük, a NATO-ban minden partnert szövetségesnek hívunk.” – mondta Jan Lipavský, Csehország külügyminisztere a Soros-blognak adott interjújában.



A kalózpártos politikusból lett cseh külügyér, Lipavský pénteken Szijjártó Péter meghívására Budapestre látogatott, ahol tárgyaltak egy sort, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Szijjártó azt mondta: „Ami Magyarország és Csehország kétoldalú együttműködését illeti, ez jóval szorosabb egyébként annál, mint ahogy az a köztudatban megvan. Ez valószínűleg a mi felelősségünk is, hiszen keveset beszélünk róla.”
 
Lipavský kicsit más hangnemet ütött meg, ő hosszan beszélt arról, hogy Csehország az orosz imperializmust tekinti a legnagyobb fenyegetésnek Európára nézve. Ezért szerinte "Európa érdeke, hogy Ukrajna megvédje magát az orosz agresszióval" szemben, ami miatt továbbra is támogatni fogják Ukrajnát.

Lipavský pénteki látogatása előtt a 444-en közzétett egy véleménycikket (Mert ugye nincs hálózat ...- a szerk.) , amely címe szerint: Moszkva el akar rabolni minket. Ismét. Lipavský emellett interjút is adott a 444-nek, amelyben a V4-ről azt mondta: „Orbán tudatosan használta politikai céljaira a csoportot, amit egyfajta konzervatív blokként próbált beállítani. Ez azonban tévedés volt.”

Lipavskýt arról is kérdezték, hogy nem fél-e attól, hogy ha bizalmas információkat osztanak meg a magyar kormánnyal, azokat Szijjártó Péter tovább adja Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, akit korábban barátjának nevezett.

Lipavský erre azt mondta: nehéz válaszolnia, mert semmiből nem tud következtetéseket levonni. Az viszont biztos, hogy az Ukrajnának küldött lőszerszállítmányozási program részleteit nem osztják meg az abban nem résztvevő Magyarországgal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató