2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

Írország visszaküldené az Egyesült Királyságba a menedékkérőket

Az ír miniszterelnök visszatoloncolná az Észak-Írországból érkező, zömmel ruandai menekülteket. A háttérben a brit kormány migrációellenes jogszabálya áll.

Simon Harris miniszterelnök jövő héten terjesztené a kabinet elé a menedékkérők visszatoloncolását lehetővé tevő javaslatot, mivel aggódnak Rishi Sunak brit miniszterelnök úgynevezett Ruanda-terve miatt, amely a menedékkérőket az Egyesült Királyságból más irányba terelné – írja a Guardian.

Harris a feladatra Helen McEntee igazságügyminisztert kérte fel, hogy a jövő héten tegyen olyan javaslatot, amely lehetővé teszi a nemzetközi védelemért nem megalapozottan folyamodók visszaküldését az Egyesült Királyságba.

A lépés Sunak azon állítását követte, miszerint a Konzervatív Párt elrettentő taktikája működik, valamint hogy kiderült: a legutóbbi menedékkérők 80 százaléka az észak-írországi szárazföldi határon keresztül érkezett. Sunak szerint a törvény szinte azonnal hatást váltott ki, mert az emberek nem mernek belépni az Egyesült Királyságba.

A Sunak-kormány deportálásról szóló jogszabályát a héten fogadta el a Lordok Háza, azaz a parlament felsőháza. Ennek értelmében a menedékkérelemre nem jogosultakat Kigaliba, Ruanda fővárosába toloncolnák vissza. A belügyminisztérium első körben 350 ember kiutasítását rendelte el.

Az ír miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy nem kommentálja más országok bevándorlási politikáját, de az ír migrációs rendszer integritásának védelme érdekében szükség van javaslatokra a biztonságos harmadik országok kijelölésére vonatkozóan, illetve hogy a nem elfogadható nemzetközi védelemért folyamodókat visszaküldhesssék az Egyesült Királyságba.

„Írország szabályalapú rendszert alkalmaz, amelyet mindig határozottan és igazságosan kell alkalmazni”

– mondta a szóvivő.

McEntee azt mondta, hogy megerősíti Írország ellenőrzési rendszerét, és Londonba látogatva megbeszéléseket folytat majd a menekültek visszaküldéséről James Cleverlyvel és más brit tisztviselőkkel.

Egy vasárnapi interjúban a Sky News-szal a brit miniszterelnök azt mondta, hogy a múlt héten törvényerőre emelkedett, erősen vitatott Ruanda-törvény máris hatással van, mert a menekültek nem mernek belépni az Egyesült Királyságba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató