2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Donald Trump szerint a keményen dolgozó hazafiak válthatják meg Amerikát

Követendő példaként hivatkozott Orbán Viktorra Donald Trump volt amerikai elnök a Michigan állambeli Freeland repülőterén rendezett kampánygyűlésen. Trump megígérte, hogy visszatelepítik az autóipart Michiganbe, és védővámokkal véget vetnek az Egyesült Államokba érkező külföldi autók dömpingjének.


 
„Utat mutatunk a globalistáknak és a kommunistáknak, marxistáknak és fasisztáknak, egy olyan beteg politikai osztálynak, amely gyűlöli az országunkat. Lecsapoljuk a mocsarat, megszabadítjuk az országot a zsarnokoktól és a gazemberektől” – többek között erről beszélt Donald Trump, a Republikánus Párt nem hivatalos elnökjelöltje repülőtéri beszédében.

Hadüzenet az elektromos autóknak

A 2023-as, negyedik negyedéves amerikai GDP-adatra (3,3 százalék) reagálva Trump kijelentette, egy buta dolog, a stagfláció jellemzi a gazdaságot (olyan magas infláció, amely lassú gazdasági növekedéssel vagy akár recesszióval, illetve magas munkanélküliséggel párosul – a szerk.). Ennek alátámasztására elmondta:

 a csirkehús ára 24 százalékkal, a bébiétel 30 százalékkal drágult;

a tojás 50, az üzemanyagárak 54 százalékkal mentek feljebb.

„Az amerikai halálozási ráta 7,6 százalékra emelkedett, amikor távoztam, ez 2,6 százalék volt” – jegyezte meg a volt elnök, aki hozzátette: „akkor infláció sem volt”.

Az államháztartási hiány leküzdését szorgalmazó Trump – aki szerint szerint Joe Biden hivatalban levő elnök minden idők legmagasabb adóit szabadította az amerikaiakra – támadta Bidennek a gazdagok és a vállalatok megadóztatását célzó politikáját, a michigani választókat pedig az elnök „tébolyodott” ötletével szembesítette, hogy mindenki vásároljon és használjon elektromos autókat.

„Ez a radikális terv agyonveri Michigan gazdaságát!” – figyelmeztetett Trump az amerikai autógyártás egykori éllovasának számító államban. Múlt szeptemberi, szintén Michiganben elhangzott kijelentését megismételve hozzátette:

ez Kínának kedvez, nem pedig Amerikának.

A Republikánus Párt várható elnökjelöltje ismét kijelentette: abban az esetben, ha őt nem választják meg, a Kínából beáramló elektromos járművek „vérfürdőt” rendeznek majd az amerikai autópiacon.

Példaként hozta Orbán Magyarországát

Trump a migrációs válság kapcsán felidézte: hivatali idejében 571 mérföld hosszan építettek kerítést. Megígérte: győzelme esetén véget vetnek Biden „aliens”-ei inváziójának, és hazaküldik az illegális behatolókat oda, ahonnan jöttek. „Négy éven belül megépítjük az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb határát, 200 mérfölddel megtoldva a már megépült határszakaszt” – hangoztatta Trump.

Az exelnök ezúttal is kijelentette, hogy véget vetne az Ukrajna és Oroszország közötti háborúnak.

Hozzátette, az európai országokat felszólítaná, hogy költsenek többet a saját védelmükre.

Trump az ukrajnai konfliktus és a határőrizet kapcsán is hivatkozott Orbán Viktorra, aki szerinte „Magyarország roppant erőskezű vezetője”, és Magyarországon – más európai államokkal szemben, amelyek „félig lerombolták már magukat, nincsenek migránsok”.

A csendes többség

„Hanyatló nemzet lettünk, amely elveszítette önbizalmát. Egy nemzet, amely utat tévesztett”

– folytatta beszédét a korábbi elnök. Szerinte a keményen dolgozó amerikai hazafiak válthatják meg az országot. A republikánus politikus a demokraták alatt elszabadult bűnözéstől sújtott városok újjáépítését ígérte, továbbá azt, hogy Washington újra a világ egyik legszebb fővárosa lesz.

Trump arra kérte szavazóit, járuljanak hozzá, hogy „a csendes többség győzzön 2024 novemberében, és

„egy család, egy nép legyen újra Isten alatt”

– idézte fel az iskolások napi fogadalmának szövegét Donald Trump, aki ezúttal új verzióban („Make America Great Again” – Tegyük erőssé ismét Amerikát!) idézte fel a konzervatív szlogent.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató