2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Kulabá: a kollektív Nyugat le van maradva az orosz hadiipari termelés mögött

A nyugati országok le vannak maradva Oroszország mögött a védelmi termelés fokozására irányuló erőfeszítéseikben, ami kétségessé teszi az USA és szövetségesei képességét a jelenlegi világrend fenntartására – állította Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A Foreign Policy magazinnak nyilatkozva Kijev vezető diplomatája különösen az Egyesült Államokat sürgette, hogy a Moszkvával való konfliktusra vonatkozó stratégiák kidolgozásakor „a problémákat a saját és nem Ukrajna oldalán keressék”.

„Oroszország hatékonyabbá vált a fegyvergyártásban, mint az egész nyugati szövetség. Ez rossz jel. A dolgoknak meg kell változniuk, ha komolyan gondoljuk, hogy meg akarjuk védeni a világot, ahogyan ismerjük”

– mondta Kuleba egy szerdán megjelent interjúban.

„Kérdezzék meg maguktól: Mit csinálunk rosszul, ha nem tudunk segíteni szövetségesünknek a győzelemben?” – sürgette a diplomata az amerikaiakat.
 
„Ha nem tudnak elég elfogórakétát gyártani ahhoz, hogy segítsenek Ukrajnának megnyerni a háborút a világrendet lerombolni akaró ország ellen, akkor hogyan fognak győzni a háborúban egy talán Oroszországnál is erősebb ellenséggel szemben?” – tette hozzá.

 Kuleba felszólította a washingtoni politikusokat, hogy a katonai segítségnyújtás tekintetében maximalista megközelítést alkalmazzanak, és Oroszországot „ellenségként” kezeljék, amellyel nem lehet tárgyalni, amíg Vlagyimir Putyin elnök marad.

Kijev hálás azért, hogy a múlt hónapban további 60 milliárd dollárnyi amerikai biztonsági segélyt hagyott jóvá, mondta Kuleba, de azt állította, hogy a morális lökés „még erősebb lett volna”, ha Washington Patriot légvédelmi rendszereket is belevesz a fegyvercsomagokba.
 
Putyin összekapcsolta az ukrajnai konfliktust azzal, amit Washington geopolitikai sebezhetőségének érzékel. A Valdaj Vitaklubban tavaly októberben az orosz elnök azt állította, hogy “az Egyesült Államok provokálta a harcokat, részben azért, hogy európai szövetségeseit arra kényszerítse, hogy álljanak az uralkodójuk mögé, és álljanak át az Oroszországgal szembeni szankciók és korlátozások politikájára”.

Ugyanezen a rendezvényen Putyin kijelentette, hogy a nyugati gazdagság és jólét „nagyrészt gyarmatainak évszázadokon át tartó kifosztásának köszönhetően jött létre”. Azt állította továbbá, hogy „a nyugati globális befolyás egy óriási katonai-pénzügyi piramisjáték, amely üzemanyagként mások tulajdonában lévő természeti, technológiai és emberi erőforrásokat igényel”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató