2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Örömködik a román kormányfő: „Megelőztük Magyarországot”

Marcel Ciolacu a térség legmagasabb fizetését vizionálja a román munkavállalóknak – pedig még mindig a legszegényebbek az EU-ban.

A napokban ismét beindult a „bezzegromániázás” a Portfolio cikke nyomán, amely a legfrissebb uniós kereseti adatokkal kapcsolatban jutott arra a következtetésre, hogy Románia „lehagyta” Magyarországot. 

A teljes hazai baloldali sajtó által átvett narratívát most a román kormányfő is visszhangozta, egy május elsejei bejegyzésében. Ciolacu felkereste a bukaresti tömegközlekedési vállalat egyik telephelyét, ahol sofőrökkel, szerelőkkel és diszpécserekkel beszélgetett.

A kormányfő köszönetet mondott a munka ünnepén is dolgozóknak és úgy fogalmazott:

„Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!”

Az elnök által hivatkozott adat a 2023-as keresetek 2022-es vásárlóerővel számolt sorrendje, amiről egy szakértő így írt nemrég: „ez a 2023-as adat a 2022-es vásárlóerővel számolt sorrend, magyarán annyira pontos, mint egy maraton során a félidős állás”.

Szalai Piroska hozzátette mint példa az eltérés mértékére, hogy „az Eurostat vizsgált adata szerint vásáróerő paritáson Csehországban 6,1%-kal nőtt a nettó kereset. Azonban minden más közleményben az áll, hogy 2023-ban reálértéken 2,9%-kal csökkent náluk az átlagkereset, s a romlásuk már 2021 IV. negyedéve óta folyamatos”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató