2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Megtámadták a német szociáldemokraták EP-csúcsjelöltjét

A Szociáldemokrata Párt szászországi európai parlamenti csúcsjelöltjét pénteken késő este fél 11 körül plakátkihelyezés közben támadták meg Drezdában. Matthias Ecke súlyosan megsérült, kórházba szállítása után meg kellett műteni.

A rendőrség megerősítette a támadást, és egy másik incidens ügyében is nyomoznak. Az Ecke elleni támadás előtt állítólag egy 28 éves zöldpárti aktivistát is megütöttek, megrúgtak és megsebesítettek. A rendőrség a személyleírás egyezése miatt azt feltételezi, hogy ugyanaz az elkövetői csoport áll a támadások mögött, írja a Sächsische.de.

A szövetségi Bűnügyi Hivatal illetékes hatóságai megkezdték a felderítést és a rendőrség is keresi az eset szemtanúit.

A szászországi belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta 112 politikai indíttatású bűncselekmény történt a választásokkal összefüggésben – ebből 30 közhivatalnokok vagy választott képviselők ellen.

Már a választási kampány első hetében 51 bűncselekményt regisztráltak megrongált választási plakátok miatt.

A Szociáldemokrata Párt (SPD) az elmúlt évtizedek legagresszívabb választási kampányára figyelmeztet. Az SPD szászországi elnökei, Henning Homann és Kathrin Michel aggasztó jelnek nevezte a támadást a demokrácia szempontjából.

Alig kezdődött el a választási kampány, máris olyan mértékű támadásokat figyelhetünk meg és tapasztalhatunk, amelyek még csak távolról sem elfogadhatóak semmilyen körülmények között – fogalmaztak a politikusok.

Armin Schuster, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szászországi belügyminisztere is elítélte a bűncselekményt, és megerősítette: Minden egyes esetet aprólékosan kivizsgálunk és következetesen üldözünk. Az illetékesek megkezdték a nyomozást. Minden ilyen támadás mindannyiunkat érint, nem kevesebbről van szó, mint a szabad, egyenlő, általános, közvetlen és titkos választásokról.

Az SPD számára egyértelmű: „Nem hagyjuk magunkat elhallgattatni!”

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök az X-en azt írta: Az SPD csúcsjelöltje, Matthias Ecke elleni támadás mélységesen felháborít, és semmivel sem igazolható. Mi, szászok határozottan meg fogjuk védeni a tisztességes választást. Ismerjük a politikai versenytársak elleni támadásokat és megfélemlítést történelmünk legsötétebb korszakaiból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató