2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Négy amerikai ATACMS rakétát lőttek le a Krím félsziget felett

Az orosz légvédelem lelőtt négy amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakétát a Krím felett – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Szombaton a kijevi erők a Washington által szállított föld-föld taktikai rakétarendszerekkel (ATACMS) próbáltak „terrortámadást végrehajtani” az orosz félsziget ellen – közölte a minisztérium a Telegramon közzétett bejegyzésében. A rakétákat elfogták – tette hozzá.

Kedden a védelmi minisztérium közölte, hogy egyetlen nap alatt hat ATACMS-rakétát lőttek le, anélkül, hogy a csapások helyét pontosították volna.

Összesen 15 ilyen rakétát fogtak el az elmúlt hét napban

– jelentette Moszkva szombaton.

Április végén amerikai tisztviselők megerősítették azokat a korábbi médiajelentéseket, amelyek szerint a Pentagon titokban meg nem határozott számú nagy hatótávolságú rakétát szállított Ukrajnának a Joe Biden elnök által március közepén bejelentett fegyvercsomag részeként.

A Kijev ATACMS-ekkel való ellátásának „célja” az volt, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a Krímre, és az ukrán erők „hatékonyabban” célozhassák meg a félszigetet – jelentette akkor a New York Times egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselőre hivatkozva.

Moszkva szerint a nagy hatótávolságú rakéták biztosítása csak „még több problémát” jelentene Kijev számára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy az ATACMS bevetése nem befolyásolja a konfliktus kimenetelét, és nem akadályozza Oroszországot biztonsági céljainak elérésében.

Pénteken Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy

bármilyen, a Nyugat által támogatott ukrán támadás az orosz félsziget vagy azt a Krasznodari területtel összekötő Krími híd ellen erőteljes választ váltana ki.

„Szeretném ismét figyelmeztetni Washingtont, Londont, Brüsszelt, hogy a Krím elleni bármilyen agresszív akció nemcsak kudarcra van ítélve, hanem megtorló csapást is fog eredményezni” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató