2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Vidnyánszky Attila cáfolja Udvaros Dorottya nyilatkozatait

Nagyon sajnálom ezt a sajtón keresztül történő üzengetést, utalgatást, sejtetést – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az Origónak adott interjúban. A beszélgetésben a teátrum vezetője közölte álláspontját az elmúlt napokban a Nemzeti Színháztól távozni készülő Udvaros Dorottya nyilatkozatai kapcsán.

Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése van a Nemzeti Színházzal. Senki sem szüntetett meg tehát semmilyen szerződést. Ahogyan annak idején Törőcsik Marinak, Dorottyának is szerződésmódosítást ajánlottam. Csakhogy amíg Törőcsik Mari dolgozott tovább a Nemzeti Színházban, és nem emelte politikai dimenzióba az ittlétét, Dorottya már régóta folyamatosan ezt teszi. Ez persze legitim szerepfelfogás, csak nem biztos, hogy a szakmáról szól. Az a sugalmazás viszont, hogy vezetőként bármilyen retorziót alkalmaznék azért, ha valamelyik munkavállalóm mást gondol a világ fontos kérdéseiről, mint én – egyszerűen alaptalan – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila az Origónak.

Hozzátette:

azt, hogy ki mit gondol politikai kérdésekről, sosem firtatta, azt pedig tíz éve mindenféle következmény nélkül nézte végig, ahogyan Dorottya hangot ad a politikai-közéleti meggyőződésének.

A színházi szakember arról is beszélt, hogy valóban történik átalakulás a teátrum összetételében, de szerinte tíz év után ez természetes folyamat.

Az, hogy három vagy négy ember elmegy, a szakmánk része, ezt a tényt felnagyítani ezért szintén nem méltányos. A balesetet szenvedők szándékáról még nem tudok. 

Egyébként minden távozó színész megtartja szerepeit a Nemzetiben, tehát tőlük sem búcsúzunk végleg.

Az interjúban fény derül arra is, hogy a Rómeó és Júlia-előadáson történt megrázó balesettel kapcsolatos belső vizsgálat eredménye, jegyzőkönyvét a színház összes dolgozója elérheti. Ha Dorottya színészként úgy érzi, hogy felhatalmazott arra, hogy ítéletet mondjon egy ügyben, aminek büntetőjogi következménye is lehet, akkor tegye meg.

Ha pedig nem tartja magát alkalmasnak, milyen alapon várja el és vádolja meg kollégáit?

S ha már csúsztatás:

a belső vizsgálat nem azt mondta ki, hogy senkit nem lehet felelősségre vonni, hanem hogy nem lehet egyszemélyi felelőst találni.

Ezek nyilván nem olyan hangzatos mondatok, viszont hitelesek – szögezte le a rendező, aki a művésznő azon állítását is cáfolta, miszerint bizonyos rendezvények, koncertek miatt nem játszhatók a Nemzeti saját előadásai.

A Nemzeti Színház különleges műhely, sajátos felelősséggel. A működésünk öt pillérre épül, amelynek egyik, de leginkább meghatározó eleme a repertoárszínházi funkció. A saját előadásaink teszik ki a működésünk nyolcvan százalékát.

Emellett valóban helyet adunk számunkra fontos programoknak, mint a roma holokauszt emléknapja, a fogyatékkal élő emberek világnapja vagy a nemzeti kisebbségek színházainak Jelen/lét fesztiválja – összegezte a Nemzeti Színház igazgatója.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató