2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Súlyos vereség vár Macronra az európai parlamenti választásokon – Financial Times

Emmanuel Macron francia elnök centrista szövetsége "súlyos vereségre" számít a júniusban tartandó európai parlamenti választásokon. Ez lesz "pályafutása legpusztítóbb veresége".

Erről ír a Financial Times. 

A fő probléma - a megélhetési költségek emelkedése Franciaországban, valamint a közkiadások fenyegető csökkentése, amelyet a nagy, 5,5%-os költségvetési hiány okoz. A szociális juttatásokat és az önkormányzati költségvetést is megszorításokra készítik elő.

És mivel Macron szövetsége elvesztette többségét a nemzeti parlamentben, ezek a megszorítások "politikailag megosztóak lesznek".

Macron többségének elvesztése "mély társadalmi, politikai és regionális törésvonalakat tükröz Franciaországban". Megállapítják, hogy Macron támogatottsága a leghátrányosabb helyzetű tartományokban csökken, és a fiatalok körében is meredeken visszaesett (a legutóbbi felmérések szerint 4 százalékra esett).

"Az ilyen alacsony bizalom potenciálisan termékeny talaj a "szélsőjobboldal" és Macron (illetve centrista táborának) más ellenfelei számára" - áll a cikkben.

A kiadvány idézi az egyik közvélemény-kutatást, amely szerint két "szélsőjobboldali" politikus - Marine Le Pen és társa, Jordan Bardella - a legnépszerűbb esélyesek az elnöki posztra (a francia elnökválasztást 2027-ben tartják).

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató