2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Macron és Hszi Csin-ping a francia államfő barátjának éttermében fog vacsorázni a Pireneusokban

Emmanuel Macron francia elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, aki vasárnap délután érkezett Párizsba, látogatását egy vacsorával zárja, amelyet Macron gyermekkori barátjának Pireneusokban található éttermében rendeznek - írja a Depeche.

Hszi Csin-ping vasárnap kezdte meg öt év óta első franciaországi látogatását. Az Orly repülőtéren a 35 éves Gabriel Attal miniszterelnök fogadta, akit januárban neveztek ki tisztségébe.

A kínai elnök munkaprogramja hétfőn reggel háromoldalú találkozóval kezdődik, amelyen részt vesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Macron, aki korábban Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélést látogatásának előkészítése céljából.

Macron a Tribune-nak adott interjújában megjegyezte, hogy az európaiak "nem egyhangúak" a Kínával szembeni stratégiát illetően, és "kölcsönös előnyökre és érdekeik védelmére" szólított fel.

Délután Hszi Csin-ping részt vesz egy ünnepségen az Invalidusok házában. Ezt kétoldalú megbeszélések követik Macronnal, majd bankettre kerül sor az Elysée-palotában. Egy interjúban Macron emlékeztetett arra, hogy várhatóan a kínai vezető támogatását kéri majd a "minden konfliktusra kiterjedő olimpiai fegyverszünet" eléréséhez.

Kedden Macron és Hszi Csin-ping a spanyol határhoz közeli Pireneusokba utazik - a Tourmalet-hágóra, ahol Macron gyermekkorát töltötte nagyszüleivel. Ott az elnököket és házastársaikat Macron régi barátja, Eric Abadie látja vendégül családi éttermében, a L'Étape du Bergerben.

Mint Macron az interjúban megjegyezte, "az olyan kérdéseket, amelyekben nézeteltérések vannak, jobb zárt ajtók mögött megvitatni".

Mint arról a Bloomberg korábban forrásokra hivatkozva beszámolt, Macron el kívánja mélyíteni személyes kapcsolatait Hszi Csin-pinggel, és azt szeretné, ha a kínai vezető sürgetné Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai konfliktus befejezésére.

Moszkva többször jelezte, hogy készen áll a tárgyalásokra, de Kijev törvényi tilalmat rendelt el ezekre. Volodimir Zelenszkij korábban a G20-ak találkozóján azt mondta, hogy "nem lesz Minszk-3". Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy ezek a szavak "abszolút megerősítik" Kijev tárgyalási hajlandóságot elutasító álláspontját. A Nyugat folyamatosan tárgyalásokra szólítja fel az Oroszországi Föderációt, amire Moszkva készségét mutatja, de a Nyugat figyelmen kívül hagyja Kijev folyamatos tárgyalási elutasítását. Vaszilij Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselő a RIA Novosztyinak adott interjújában azt mondta, hogy Moszkva kész megfontolni Kijev rendezési javaslatait, amelyek figyelembe vennék az orosz fél javaslatait és a "terepen" kialakult helyzetet, de az ukrán rezsim ebben nem érdekelt.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató