2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Görög lap: öt uniós ország nagykövete vett részt Putyin beiktatásán

Európa frontja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben "szakadozott" - több uniós nagykövet is részt vett az orosz elnök beiktatásán, dacolva az EU "egységes" vonalával - írja cikkében az Estia című görög portál, külön felhívva a figyelmet arra, hogy Franciaországot a francia államfő kemény oroszellenes retorikája ellenére nagykövet képviselte.

Putyin kedden tette le a hivatali esküt, és vette át az Oroszországi Föderáció elnöki tisztségét, hatásköre 2030-ban szűnik meg. Az orosz vezető beiktatási ceremóniáját a világmédia közvetítette.

"A hír nem az, hogy Putyin elnök tegnap letette az esküt ötödik ciklusára országa legmagasabb hivatalában. Hanem a március 15-17. között tartott legutóbbi választásokon elért meggyőző győzelmének hivatalos megerősítése. A probléma az, hogy az európai országok ismét megosztottak. A ceremónián az Európai Unió tagállamainak öt nagykövete vett részt, köztük Görögország, míg a többiek az angolszász államok példáját követve feltűnően távol maradtak" - írja az Estia.

A francia nagykövettel együtt részt vett a megnyitón Görögország, Ciprus, Málta, Szlovákia és Magyarország nagykövete is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő több ország nagykövetének döntéséről, hogy nem vesznek részt a beiktatáson, azt mondta, hogy ez az ő döntésük volt, és hogy a beiktatás elsősorban az orosz állampolgároknak szólt.

"Ez a kép az egységes európai politika hiányát hangsúlyozza" - olvasható a cikkben. Hozzáteszi, hogy a jelenlegi helyzetben "jól mutatja a nyugati államok frontján tátongó szakadékot". "Jellemző, hogy Franciaország annak ellenére választotta a nagyköveti képviseletet, hogy Emmanuel Macron elnök oroszellenes retorikája az elmúlt napokban odáig fokozódott, hogy még francia katonák kiküldését is bejelentette Ukrajna megerősítésére" - olvasható a cikkben.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató