2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

18 ügyben megállapodott Magyarország és Kína

18 ügyben megállapodott Magyarország és Kína – jelentette be Szijjártó Péter. Köztük van a V0 vasútvonal és a ferihegyi gyorsvasút közös előkészítése, valamint egy nukleáris együttműködés elindítása is.

Hszi Csin-ping szerda este érkezett Magyarországra, majd csütörtökön adtak közös sajtótájékoztatót Orbán Viktorral. Ezen a két ország jó kapcsolatát méltatták, de konkrétumokat nem jelentettek be.

A sajtótájékoztató után nem sokkal kezdődött Szijjártó Péter magyar külügyminiszter sajtótájékoztatója. Szijjártó Hszi látogatása előtt arról beszélt: 16 új bejelentést fognak tenni, és még két kérdésben tárgyalnak.

Szijjártó a sajtótájékoztatóján azt mondta: rendkívül sikeres tárgyalásokon vannak túl, 18 ügyben egyeztek meg. A legfontosabbak:

- a kínaiakkal közösen kezdjük el előkészíteni a Budapestet elkerülő V0 tehervasúti vonalat;

- és ugyanígy, a kínaiakkal együtt kezdjük el előkészíteni a a Ferihegyre vezető gyorsvasutat.

- Egy új, az eddiginél nagyobb áteresztőképességű határátkelőt nyitnak Szerbia és Magyarország között.

- A kínaiakkal és a szerbekkel közösen elkezdik vizsgálni, hogyan lehet a leggyorsabban és legjobban kőolajvezetéket építeni Szerbia és Magyarország között.

- Mostantól lehet cseresznyét exportálni Kínába.

- Megállapodtak egy nukleáris együttműködés elindításában is, amely a nukleáris energiatermelés teljes vertikumát le fogja fedni.

Kína az utóbbi években Magyarország egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere lett. A kínai beruházások a koronavírus-járvány után ugrottak meg igazán. Kína a nyugati országokhoz és Japánhoz képest jóval később kezdett el iparosodni, a lemaradásukból fakadóan pedig sokáig csak egyszerűbb termékek gyártásával tudtak részt venni a világkereskedelemben. Autógyártásban azonban mostanra már kezdik utolérni az európai és japán márkákat, az akkumulátorok gyártásában pedig egyenesen megelőzték a nyugati világot.

Vagyis a kínai cégek ma már magas színvonalú, bonyolult termékeket is ki tudnak fejleszteni, amelyeket szeretnének a világ legtöbb pontján eladni. Az egyik legfontosabb piacuk pedig Európa, amely lemaradt az elektromos autók és az akkumulátorok fejlesztésében, így ideális felvevőpiac a kínai aksiknak és autóknak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató