2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Orbán Viktor: Kína meghívott bennünket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján hazánkban köszönthetjük Hszi Csin-ping elnök urat. Húsz év telt el azóta, hogy Kína elnöke Magyarországra látogatott” – kezdte a sajtónyilatkozatot Orbán Viktor.

A kormányfő azzal folytatta, „nem is gondoltuk, hogy soha sem volt akkora kockázata egy nemzetközi vagy egy világméretű háborúnak, mint most. Akkor még egy egyközpontú világrendben éltünk, most pedig egy több központúban, melynek egyik tartóoszlopa a kínai. 

Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, mindig is baráti országként tekintettünk Kínára, 

az »egy Kína elvét vallottuk« mindig is”.

„Elnök úr látogatására különösen is szükségünk volt éppen most, amikor a szomszédunkban háború zajlik. (...) Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország. (...) Az a meggyőződésünk, hogy ennek a háborúnak csak a tárgyalóasztalnál lehet véget vetni”. Itt megjegyezte, hogy Kína is béketervvel állt elő. 

Orbán Viktor felidézte, hogy 20 éve még baráti kapcsolatról volt szó a két ország között, 

ma pedig már stratégiai partnerségről beszélhetünk. 

Kína meghívott bennünket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban. Kína pedig hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában” – jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő azzal folytatta, hogy „húsz évvel ezelőtt nem lehetett Magyarországon, legfeljebb nagyítóval találni kínai beruházást. 

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarország területén. 

Az önök befektetései emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést. Ezekért beruházásokért pedig versengünk” – hangzott el.

Orbán Viktor felszólalásában arra is kitért,hogy 

Magyarország továbbra is korrekt és tisztességes körülményeket biztosít a kínai vállalkozások számára.”

Aláhúzta, hogy „Magyarország a legjobb technológiát akarja meghonosítani, és köszönjük, hogy Kína támogatja ebben”.

„A 21. századot meg akarjuk nyerni!”

A magyar miniszterelnök ezt követően arról beszélt, hogy a magyaroknak komoly ambíciói vannak. „Egy szégyenteljes évszázadot elvesztettünk, de a 21. századot meg akarjuk nyerni, ehhez a győzelemhez partnerekre, befektetőkre, és a világ legmodernebb technológiájára van szükség, ezért köszönök a kínai elnöknek és delegációjának azt az együttműködést, amely 

a legjobb technológiákat hozza Magyarországra elektromobilitásban, vasútiparban és IT-szektorban.
 Emellett újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába, valamint kiterjesztik az együttműködést a nukleáris iparra” – sorolta.

A közös sajtónyilatkozatot alább tekintheti meg:

 

(Mandiner összefoglaló)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató