2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Az oroszok szárazföldi offenzívát indítottak Harkovnál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt állította, hogy az orosz erők újabb nagyszabású offenzívát indítottak országa Harkovi területe ellen.

A fejleményt először az ukrán védelmi minisztérium jelentette be, amely korábban azt állította, hogy az orosz erők védelmi állásokat támadtak Volcsanszk határváros közelében. A támadást heves légi bombázások kísérték – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy „változó intenzitású” harcok folynak Oroszország és a harkovi terület határa mentén.

A jelentéseket Zelenszkij megerősítette, az elnök ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán csapatok jól felkészültek a térségben az orosz támadások visszaverésére.

„Oroszország megerősítheti és be tudja önteni erőit, de mi ezt tudtuk és mindennel számoltunk” – mondta Zelenszkij egy sajtótájékoztatón, miután Kijevben találkozott a szlovák elnökkel.

Egyes ukrán médiajelentések szerint azonban az orosz hadseregnek sikerült előrenyomulnia, és több települést elfoglalt a határ mentén. Jurij Butuszov ukrán újságíró, akit széles körben Petro Porosenko volt elnökhöz kötnek, azt állította, hogy az orosz erők nagyjából 30 négyzetkilométeres területet foglaltak el a határ közelében, elfoglalva Sztrelecse, Krasznoje (ukránul Szoncivka), Pilnija és Boriszovka falvakat.

Annak ellenére, hogy hírszerzési információkkal rendelkeztek a fenyegető támadásról, az ukrán védelem a térségben hatástalannak bizonyult

– állította Butuszov.

Az újságíró azt is felvetette, hogy a támadás viszonylag kis léptékű volt, az ellenkezőjét állító hivatalos állítások ellenére, legfeljebb öt gyalogos zászlóalj erejéig.

Moszkva eddig nem adott tájékoztatást állítólagos tevékenységéről a Harkovi területen. Az elmúlt hónapokban a területet az ukrán erők arra használták, hogy válogatás nélküli drón-, tüzérségi és rakétatámadásokat indítsanak az orosz határ menti régiók, elsősorban Belgorod ellen, és többször sikertelen kísérletet követtek el a határ áttörésére.

Az orosz vezetés következetesen figyelmeztette Kijevet és nyugati támogatóit, hogy ne indítsanak mélyen a területére irányuló támadásokat, Vlagyimir Putyin elnök pedig egy „biztonsági övezet” létrehozását javasolta Ukrajnában a határ mentén, hogy megakadályozzák az ilyen csapásokat. Moszkva nem közölt semmilyen időkeretet arra vonatkozóan, hogy egy ilyen zóna mikor jöhetne létre, vagy hogy milyen mélyen menne be Ukrajnába.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató