2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Dobrev: Ma rendkívül kínos fideszesnek lenni, már Orbán Viktornak is ciki lenni ebben az országban

Mindenkivel hajlandók vagyunk együttműködni, aki Orbán rendszerét akarja leváltani, és kizárja a Fidesszel való koalíciót – mondta Magyar Péterről a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője. Dobrev Klára a Telexnek adott interjút, és ebben arról is beszélt, hogy szerinte a NER meggyengült, Orbán Viktor “már régen elvesztette a többségét.” 

Dobrev szerint ehhez az is kellett, hogy az ellenzéki pártok 2019 októberére megtalálták a centrális erőtér ellenszerét: egy az egy ellen kell indulni a Fidesz ellen. Ezért tudtak akkor “meglepő és nagy győzelmet aratni az önkormányzati választáson”. Úgy vélte, “ezt a hangulatot kellett volna tovább vinni a 2022-es választásokig”, ám  

kudarc lett a vége, mert megjelent valaki, aki Orbán helyett az ellenzéket akarta leváltani. 

“Remélem, hogy nem lesz még egyszer olyan csalódás, mint 2022-ben Márki Zay Péterrel” – folytatta Dobrev, alighanem Magyar Péterre utalva, bár a nevét nem mondta ki. A Magyar-jelenség ellenzékre gyakorolt hatásáról pedig azt mondta, “sajnos most nincs egységes ellenzék, ezzel van dolgunk a következő országgyűlési választásig, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetsége azonban megtalálta a stabil helyét.” 

Ami a közelgő EP-s és önkormányzati választásokat illeti, Dobrev arra jutott, “a fő kérdés az, hogy június 9-én kinek hány szavazója lesz.“ Ami a Fidesz-KDNP várható eredményét illeti, megjegyezte: a politikában a kisebbség nem mindig matematika, “sokkal fontosabb a hangulat, az a folyamat, ahogy erodálódik egy politikai erő”. A DK EP-listavezetője úgy vélte, 

Én azt látom, hogy ma rendkívül kínos fideszesnek lenni. De már Orbán Viktornak is ciki lenni ebben az országban. 

Ezt arra alapozta, hogy Orbán már titokban kampányol, és arra, hogy a Fidesz lába alól nemcsak kicsúszott a pedofilbotrány után a talaj, hanem “az erkölcsi összeomlás mellett Orbánék megélhetési válságba sodorták az országot”, és a választások után brutális megszorításokra készülnek – ezek pedig mind erodálják a támogatottságukat. 

Olyannyira, hogy Dobrev Klára egy előrehozott parlamenti választást sem tartana kizártnak, ha pedig a miniszterelnök ellen egy bizalmatlansági indítvány kerülne a parlament elé, szerinte nem biztos, hogy a június 9-i választás után Orbán túlélne egy ilyen szavazást, mert úgy gondolja, a kétharmados kormánypárti többség nem szavazna bizalmat neki. 

Az önkormányzati választásokra és DK-nál komoly felháborodást kiváltó esetre utalva, amikor is Magyar Péter pártja, a Tisza több kerületben DK-s polgármester újraválasztását nehezítve saját jelöltet állított, hogy budapesti listája lehessen, Dobrev azt mondta, “Orbán rendszerét erősíti, aki az öt évvel ezelőtt győztes és sikeres polgármesterek ellen indul a választáson.” 

Az ellenzék választási kudarcai amúgy szerinte nem Gyurcsány Ferenc miatt történtek, hanem az ellenzéki gyurcsányozás miatt. Úgy véli, a fideszes gyurcsányozással “nem kell foglalkoznunk, mi is orbánozunk”. A problémát abban látja, amikor az ellenzéki oldalon valaki átveszi a Fidesztől a megbélyegzést. Amúgy szerinte a Fidesz gyurcsányozása az ellenzék vezető politikai erejének megsemmisítéséről szól.  

Ha Gyurcsányt elütné a hajókötél két nap múlva, Isten ne adja, akkor karácsonyoznának 

– fejtette ki, hozzátéve: esetleg “találnának bárki mást az ellenzékből”. Az interjúban Dobrev arra a kérdésre, hogy ki lehet-e jelenteni, hogy miniszterelnök-jelöltnek készül 2026-ra, és a mostani kampánya is már igazából 2026-ról szól, azt válaszolta: igen. Hozzátette: nem látja problémának, hogy leendő miniszterelnök-jelöltként az EP-ben lesz képviselő, nem itthon, mert szerinte az ország jövője két helyen dől el: a magyar parlamentben és az Európai Parlamentben, ő pedig amúgy is folyamatosan ingázik. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató