2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Putyin a kialakulóban lévő többpólusú világ fontos központját méltatja

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) fontos szerepét üdvözölte a kialakulóban lévő többpólusú világban a csoport szerdai moszkvai csúcstalálkozóján elhangzott megjegyzéseiben.

A találkozó egybeesett az EAEU alapító szerződés aláírásának tizedik évfordulójával, amely öt posztszovjet államot – Örményországot, Belaruszt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Oroszországot – egyesített egyetlen integrált piacon. A csoportnak három megfigyelő állam is tagja: Kuba és két másik posztszovjet ország, Moldova és Üzbegisztán.

A csúcstalálkozó zárt ajtók mögött zajló része előtt Putyin dicsérte a blokk fejlődését, kijelentve, hogy az unió jól teljesített az elmúlt évtizedben, és „a kialakulóban lévő többpólusú világ független és önellátó központjaként” alakította ki magát.

Az unió szilárdan ragaszkodik „az integrációs együttműködés fő elveihez”, nevezetesen „az egyenlőséghez, a kölcsönös előnyökhöz, egymás érdekeinek tiszteletben tartásához és figyelembevételéhez” – jegyezte meg Putyin.

„A gazdasági mutatók önmagukért beszélnek: a rendelkezésre álló becslések szerint tíz év alatt az EAEU-országok közös GDP-je 1,6 trillió dollárról 2,5 trillió dollárra nőtt. A harmadik országokkal folytatott kereskedelem 60%-kal, 579 milliárd dollárról 923 milliárd dollárra nőtt, a kölcsönös kereskedelem volumene pedig csaknem megduplázódott: 45 milliárd dollárról 89 milliárd dollárra, és a tranzakciók több mint 90%-a már nemzeti valutában történt” – jelentette ki Putyin, megjegyezve, hogy az unióban idén is pozitív makrogazdasági tendenciák figyelhetők meg.

Az EAEU nemcsak tagállamai, hanem a tágabb eurázsiai régió számára is előnyösnek bizonyult – jelentette ki az elnök. Az unió „segít biztosítani a stabil és fenntartható fejlődést mind az öt tagország, mind az eurázsiai régió egésze számára, és népünk életminőségének és jólétének javulását eredményezi” – mondta.

Az EAEU gyakorlatilag az Eurázsiai Gazdasági Közösség utódja, egy mára megszűnt csoport, amely 2000 és 2014 között létezett, de nem sokkal az EAEU-szerződés aláírása után feloszlott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató