2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Zelenszkij menesztette a testőrségének vezetőjét is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette Szerhij Rud vezérőrnagyot az állami gárdaszolgálat éléről – olvasható az elnöki hivatal honlapján.

A lépésre azt követően került sor, hogy a kormányzati szervek és magas rangú tisztviselők védelmével megbízott ügynökség két tisztjét őrizetbe vették az ukrán államfő elleni merényletre irányuló állítólagos összeesküvés miatt.

„Menesszék Szerhij Rudot az ukrán állambiztonsági adminisztráció vezetői tisztségéből” – áll Zelenszkij honlapján csütörtökön közzétett rendeletében. A tisztséget 2019 óta betöltő gárdafőnök elbocsátásának okait nem közölték.

A Sztrana.ua hírportál azt állította, hogy Rud elbocsátására azután került sor, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kedden bejelentette, hogy az Állambiztonsági Adminisztráció két tisztje állítólag részt vett Zelenszkij, Vaszilij Maljuk SZBU-főnök, Kirilo Budanov katonai hírszerzési főnök és más magas rangú ukrán tisztségviselők meggyilkolására irányuló összeesküvésben.

Az SZBU szerint az őrizetbe vett ezredesek az orosz biztonsági szolgálatnak (FSZB) dolgoztak, és titkos információkat szivárogtattak ki Moszkvának.

Hazaárulás és terrortámadás előkészítésének vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.

Az SZBU nem hozta nyilvánosságra a két tiszt személyazonosságát. A Sztrana.ua Andrij Huknak és Derkacs vezetéknevű kollégájának nevezte őket.

Az orgánum pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán biztonsági szervek már régóta gyanakodtak Huk tevékenységével kapcsolatban, de Rud „közeli munkatársát” megvédte.

A Zelenszkijt célzó állítólagos összeesküvésről szóló bejelentést Ukrajna azon a napon tette, amikor Vlagyimir Putyint beiktatták ötödik ciklusára Oroszország elnökévé.

Moszkva tagadta, hogy bármilyen tervük lenne az ukrán vezető meggyilkolására, Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke pedig azt mondta az újságíróknak: „amint azt önök is megértik, az SZBU-tól érkező információk aligha tekinthetők hitelesnek”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató