2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Egy amerikai képviselőnő elítélte a Krím elleni amerikai-ukrán rakétacsapást

Az amerikai hadseregnek nem szabadna részt vennie abban, hogy Ukrajnának segítsen orosz civileket célba venni – jelentette ki Marjorie Taylor Greene kongresszusi képviselőnő a szevasztopoli tengerparton végrehajtott halálos ATACMS-csapásra reagálva.

Az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított ATACMS rakéták sorozatban vették célba vasárnap a Krímet. Az egyik rakétából származó kazettás lövedékek egy forgalmas strandon csapódtak be Szevasztopol közelében, öt civilt megölve és több mint 150-et megsebesítve, köztük gyerekeket.

“Ennek nem lenne szabadna megtörténnie”

– írta Greene az X-en. “Képzeljék el, ha Oroszország egy orosz műholdat használva kazettás bombákat lőne ki egy floridai strandra”.

“Az egyetlen határ, amelyet az amerikai hadseregünknek védenie kellene, az a saját határunk” – tette hozzá a georgiai republikánus.

Greene egy olyan jelentést idézett, amely szerint egy amerikai Global Hawk katonai drón körözött a Fekete-tengeren az ukrán támadás alatt, láthatóan segítve a kijevi erőket az amerikaiak által szállított rakéták használatában.

“Szíveket és elméket nyernek? Milyen keményen fogja [Joe] Biden [amerikai elnök] továbbra is piszkálni a medvét a novemberi választások előtt?” – kérdezte.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg öt ATACMS rakétát lőtt ki a Krímre. Míg az orosz légvédelmi rendszerek a levegőben megsemmisítettek négyet a lövedékek közül, az ötödik megsérült, letért a pályáról, és egy zsúfolt tengerpart felett felrobbantotta a kazettás robbanófejét, öt civilt megölve és több mint 150-et megsebesítve. A halottak közül három gyermek volt.

A Kreml terrorcselekménynek minősítette a tengerparti támadást, és azt állította, hogy az Egyesült Államok éppúgy felelős érte, mint Ukrajna. Moszkva washingtoni nagykövete rámutatott, hogy az ATACMS “nem indítható” az USA által szolgáltatott célzási és hírszerzési információk nélkül, és hogy ilyen támadások mindig akkor történnek, amikor amerikai drónok vannak a Fekete-tenger felett.

Az orosz külügyminisztérium hétfő reggelre bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet, hogy feleljen Washington szerepéért a támadásban. A minisztérium által kiadott közlemény szerint orosz tisztviselők közölték Tracyvel, hogy a vasárnapi “véres atrocitás nem marad büntetlenül”.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége egyelőre nem nyilatkozott. A Pentagon arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az ukrán csapásról, azt válaszolta, hogy “láttuk a jelentéseket, és nincs mit mondanunk”.

Közben Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak azzal védte a csapást – és nem először -, hogy a Krímben nincsenek civilek, csak orosz “megszállók”.

A Krím történelmileg orosz félsziget volt, de Nyikita Hruscsov szovjet vezető 1954-ben az Ukrán SZSZK-hoz csatolta. Lakossága 2014-ben, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccsot követően elsöprő többséggel szavazott az újraegyesülésre Oroszországgal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató