2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Politico: Putyin ágyútölteléknek használná az észak-koreaiakat

A múlt hét legnagyobb diplomáciai eseménye volt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Koreába látogatott, ahol tárgyalásokat folytatott Kim Dzsongunnal. Nagyon sok hivatalos információ nem derült ki arról, miben állapodott meg a két vezető, sajtóinformációk szerint Phenjan és Moszkva fokozta védelmi együttműködését, melynek értelmében bárki támadja meg őket,

a másik állam azonnal katonai eszközökkel siet a másik megsegítésére. 

Kim Dzsongun vízválasztó pillanatnak nevezte a Putyinnal történt megegyezést, az orosz elnök pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán részvételével zajló közös gyakorlatok „ellenségesek” Észak-Koreával szemben, és az amerikai politika „konfrontatív”. Az Egyesült Államok szerint Oroszország tavaly szeptember óta több mint tízezer szállítókonténernyi, vagyis 260 tonna hadianyagot és lőszert kapott Észak-Koreától.

A két állam között létrejött megállapodásban nem szerepel az orosz-ukrán konfliktus kérdése, és egyelőre nincsen közvetlen jele annak, hogy Phenjan csapatokat küldene a frontra, ugyanakkor dél-koreai információk szerint hadmérnöki egységek utazhatnak az oroszok által megszállt területekre, hogy újjáépítési munkálatokat végezzenek. 

Pat Ryder, az Amerikai Védelmi Minisztérium sajtótitkára minapi sajtótájékoztatóján elmondta, amennyiben Észak-Korea valaha úgy dönt, csapatokat küld azért, hogy azok Oroszország oldalán harcoljanak Ukrajnában, akkor a távol-keleti kommunista diktatúra katonái csupán ágyútöltelékek lesznek. 

Látjuk, hogy az orosz erők milyen veszteségeket szenvednek. Ha én vezetném Észak-Koreát, kétszer is meggondolnám, hogy az erőimet ágyútölteléknek küldjem az Ukrajna elleni illegális háborúba” – mondta Ryder.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató