2024. június 30. - Pál
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

A MÚOSZ követeli a Szuverenitásvédelmi Hatóság az Átlátszót érintő vizsgálatának leállítását

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egyedi, átfogó vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó ellen. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tiltakozik az eljárás ellen, szerintük a demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvény: “bárki gyanúba keverhető, ezért a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek, vagy túlzott elővigyázatosságra (öncenzúrára) késztethetnek a gumiparagrafusok.”

A szervezet szerint a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják, a gumiparagrafusok pedig bárkire, bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését és veszélyeztetik a szólásszabadságot.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége továbbra is hangsúlyozza, hogy ez a törvény és a hivatal működése nem összeegyeztethető a demokratikus alapelvekkel. Mint írják, Magyarországon már van sajtótörvény, amely szabályozza a szektor törvényes működését. „Az erősen vitatott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indított vizsgálatok támadást jelentenek a szabad sajtó ellen. Szövetségünk tiltakozik e vizsgálat ellen, és követeli az akció leállítását” – fogalmaznak állásfoglalásukban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató