2024. június 30. - Pál
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Észak-koreai szemeteszsákok landoltak a szöuli reptéren, le kellett zárni a kifutópályákat

Le kellett zárni a szöuli reptér kifutópályáit, miután a repülőtér határain belül és környékén is Észak-Koreából küldött, szemétszállító léggömbök landoltak - írja a Guardian.



A dél-koreai Incshon nemzetközi repülőtéren a fel- és leszállások szerdán három órán keresztül, nagyjából hajnali 2 és 5 között szüneteltek. A járatok száma ebben a napszakban alacsony, mindössze nyolc érkező teher- és személyszállító járatot kellett más repterekre átirányítani, több járatot pedig késve indítottak. A reptér szóvivője szerint nem ez volt az első eset, hogy a repülőtér – amely mintegy 40 kilométerre van az észak-koreai határtól – működését megzavarták a közelben földet érő léggömbök.

Észak-Korea tavasz óta a szemetes balloneregetéseivel tarol a hírekben: május 28. óta több mint 1600 ballont küldött át Dél-Koreába, amelyek a cigarettacsikkektől a műanyagig és állati ürülékig terjedő hulladékkal voltak megtömve és komoly károkat okoztak Dél-Korea-szerte. Észak-Korea június elején megígérte, hogy ennyi volt, több szemetet már nem dobnak át, de az ígéretüket már pár nap után megszegték.

A csomagok tartalma elég változatos: van, hogy csak műanyag- és papírhulladék van bennük, de találtak már a csomagokban cipődarabokat, ruhákat, trágyát és emberi ürüléket is. Mivel egyik esetben sem lehet tudni, milyen veszélyes anyagok lehetnek a zsákokban, a dél-koreai hadsereg minden esetben alapos óvintézkedések mellett semlegesíti őket.

A dél-koreai hadsereg szerdán közölte, hogy kedd és szerda között közel 100 léggömb zuhant le főként a fővárosban, Szöulban és a környező Gyeonggi tartományban. A legtöbbjük csak papírfoszlányokat szállított.

Észak-Korea az elmúlt időszakban nem csak szeméttel, de határátlépésekkel is provokálja déli szomszédját. Észak-koreai katonák rendszeresen lépik át a két ország között húzódó demarkációs vonalat, amire Dél-Korea figyelmeztető lövésekkel szokott válaszolni. További feszültségeket okozhat a későbbiekben, hogy műholdfelvételek szerint Észak-Korea falnak tűnő részt épít a demarkációs vonal közelében, a demilitarizált övezet közelében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató