2024. július 05. - Emese, Sarolta
EUR : 394.85
USD : 367.03
Időjárás ikon24°15°

Az Azov vezérkari főnöke a fegyverszünet ellen szólalt fel: "Ne is gondoljatok rá, ha megpróbáljátok, az rossz lesz"

Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda 12. Azov Különleges Erők Ezredének vezérkari főnöke úgy véli, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal a háború befejezéséről. A katona elszántan harcol az ellenség feletti teljes győzelemig.



Ilyen bejegyzéseket tett közzé az X nevű közösségi hálózatán május 30-án, reagálva az ukrán hatóságok legutóbbi nyilatkozataira a második békecsúcs előkészületeiről, az Orosz Föderáció valószínűsíthető részvételével.

Emlékeztetünk arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök az egyik brüsszeli konferencián azt mondta, hogy Ukrajna és szövetségesei már hónapok óta elkezdik a második békecsúcsot megelőző akcióterv előkészítését. Ennek a tervnek az Orosz Föderációt a háború befejezésére kell kényszerítenie.

Bohdan Krotevics azonban hozzászólásaiban azt állítja, hogy a béketerv szerinti mai tűzszünet csak azt jelenti, hogy a háborút a jövő generációira hagyják.

"Nincs béke győzelem nélkül. Egy győzelem - egyetlen orosz katona sem Ukrajna területén. Mi nem hagyjuk ezt a háborút az utódainkra, és ti sem fogjátok, mert ha megpróbáljátok, az rossz lesz"

- írta Bohdan Krotevics.

A poszt alatti szálban felvázolta saját elképzeléseit a front helyzetének javításáról. Bohdan Krotevych azt javasolja, hogy az Azov dandárnak több fegyvert adjanak, és csökkentsék a csapatok tábornokainak számát.

Megjegyzendő, hogy a háború befejezésének előkészítésének kérdése a június 17-én Svájcban tartott globális békecsúcson is felmerült.

A megbeszéléseken, amelyeken több mint 100 ország vett részt, Volodimir Zelenszkij felszólította az országok képviselőit, hogy dolgozzanak ki egy "cselekvési tervet", hogy a békecsúcs második találkozóján rögzíteni lehessen a háború befejezését.

Ugyanakkor az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak azt is állította, hogy már a második csúcstalálkozóra is meghívhatják Oroszország képviselőit, ahol "ezt a [béke]tervet fogják nekik bemutatni - abban az esetben, ha az, aki jelenleg az agresszor országot képviseli, valóban meg akarja állítani ezt a háborút".

A második békecsúcstalálkozóra, amint azt az elnöki hivatalban korábban bejelentették, 2024 végéig kerülhet sor.

Mint ismert, a mai napon Orbán Viktor Kijevben járt és azt javasolta az ukrán elnöknek, hogy legyen fegyverszünet. Ám Zelenszkij a Twitteren posztolt a kettejük találkozójáról, figyelmen kívül hagyta ezeket a felvetéseket. Az ukrán elnök nem említette meg a bejegyzésében Orbán Viktor javaslatait.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató