2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Angela is megszólalt, bár senki sem kérdezte: elutasítja az antiszemita Orbánt és Salvinit

Elutasította Angela Merkel németországi kancellár a magyar kormányfőnek arra tett javaslatát, hogy az Európai Néppárt (EPP) legyen nyitott, és működjön együtt a Liga olasz kormánypárt által kovácsolt új jobboldali szövetséggel.

[caption id="attachment_24252" align="alignnone" width="860"] Angela Merkel és Annegret Kramp-Karrenbauer[/caption]

A nigeri látogatáson tartózkodó kancellár kifejtette: teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével, aki szerint a néppárt semmiféle módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után. Angela Merkel egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve.

Orbán Vikor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Matteo Salvinivel, a Liga elnökével. Orbán hangsúlyozta, hogy meghatározó tényező, ki az, aki a bevándorlást támogatja, és ki az, aki ellenzi.

Közölte: az EPP-től balra eső pártok a bevándorlás mellett vannak, az attól jobbra lévő pártok pedig – köztük a Salvini által alapított Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) – ellenzik azt.

A magyar miniszterelnök szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal – például a Ligával –, mert szerinte Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.

A magyarországi miniszterelnök szerint a Fidesz helye az EPP-ben van (lásd bővebben a kapcsolódók között)

Elutasította Orbán Viktor felvetését a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki Angela Merkelt váltotta a pártelnöki tisztségben. A politikus német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy „ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára”.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: a spanyolországi parlamenti választások eredménye is mutatja, hogy a közeledés a jobboldali populistákhoz „teljes tévút”.

SÖDER: ORBÁNÉK TALÁLKOZÓJA SEMMI JÓT NEM JELENTA két politikus találkozójáról azonban nem mindenki vélekedett pozitívan. Német és olasz lapoknak nyilatkozva Marcus Söder bajor miniszterelnök (a CSU vezetője) azt nyilatkozta, mindenképp baljós Orbán és Salvini találkozója:
Nyilvánvaló számunkra, hogy ki van zárva az együttműködés köztünk és a jobboldali populisták közt. Salvinivel, Le Pennel, vagy akár az AfD-vel egyszerűen ki van zárva a kooperálás, azt pedig mélységesen sajnáljuk, hogy Magyarországra is erre az útra lépett.
Söder hozzátette, azt remélte, hogy a Fidesz felfüggesztése a Néppártból pozitívan fog végződni és Orbán észhez tér, Salvinivel való találkozása azonban rosszat sejtet a háttérben. Angela Merkel mindezt kiegészítve úgy fogalmazott: Nemet kell mondani a Fidesz antiszemitizmusára. 

Forrás: MTI - Pestisrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató