2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Harcba száll a Fidesz: Százezer aktivistát mozgósítanak

Kósa Lajos szerint az ellenzék csatatérré változtatná az országot.

A helyi üzenetek fognak dominálni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az önkormányzati korteshadjáratról Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP kampányfőnöke. A politikus szerint 1200 polgármesterjelölt és 6-7 ezer önkormányzati képviselő indul majd a kormánypárt színeiben ősszel. Budapesten két kerületben támogat független jelöltet a Fidesz-KDNP, a többi kerületben saját aspiránst indítanak. A miniszterelnök is aktív részt vállal majd a kampányban.

– Központi üzenettel rendelkező országos kampány nem lesz, a helyi témák fognak dominálni. Inkább azt hangsúlyozzuk, amire készülünk: a kormánnyal összefogva szeretnénk építeni, gyarapítani, szépíteni a településeket – mondta Kósa Lajos, a Fidesz–KDNP önkormányzati választási kampányfőnöke lapunk kérdésére a tegnapi sajtótájékoztatón. Erre szolgál a falusi csok, a kisvárosi fejlesztések, a Modern városok program és a fővárosi fejlesztési program – sorolta a példákat.

A politikus kiemelte, hogy míg a kormánypártok építő munkát szeretnének végezni, addig az ellenzék deklarált célja a kormány leváltása.

– Az ellenzék programja, hogy csatatérré változtassa az országot – fűzte hozzá. Elmondta, hogy 25 nap múlva indul az aláírásgyűjtés, amiben – és a teljes kampányban – mintegy százezer aktivista segíti majd a kormánypártokat, a korteskedésben a miniszterelnök is aktív lesz. A Fidesz–KDNP országosan 783 polgármesterjelöltet indít, és 370 olyan jelölt indulását támogatják, akik függetlenként vesznek részt a megméretésben.

Kósa Lajos kiemelte, hogy a 169, tízezer főnél nagyobb lélekszámú település közül 146-ban indul kormánypárti jelölt, tucatnyi településen támogatnak független indulót, és 11 helyen még folynak az egyeztetések. Az öt- és tízezer fő közötti települések esetében, amelyből 134 van az országban, 89 helyen voksolhatnak a választók kormánypárti jelöltre, 13 helyen támogatnak független jelöltet, és 32 településen egyelőre más konstrukcióban gondolkodnak. Az ötezer fő alatti településeken a független jelöltek dominanciája érvényesül – fejtette ki a politikus.

Budapesten a XX. és a XXIII. kerületben független jelöltet támogatnak a kormánypártok, a többi városrészben lesz Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt – emelte ki Kósa Lajos. A politikus összesítése szerint országosan 6-7 ezer Fidesz–KDNP-s önkormányzati jelöltet ajánlanak majd a választók figyelmébe. Ezzel messze több jelöltjük lesz, mint bármely más pártnak.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre szó esett konkrét jelöltekről is. Lázár János visszalépését a polgármesterjelölti posztról a kampányfőnök úgy kommentálta, hogy a hódmezővásárhelyi politikus jelenleg parlamenti képviselő, és a jogszabályok szerint valaki nem lehet egyszerre városvezető és honatya. Lázár döntésében ez utóbbi tényező is szerepet játszhatott Kósa Lajos szerint. A kampányfőnököt kérdezték Szarvas Péter független békéscsabai jelöltről is, akit jelenleg a kormánypártok, korábban viszont a Jobbik támogatott.

Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a Jobbik politikája általánosságban követhetetlen, Szarvas Péterrel kapcsolatban pedig leszögezte: korábban is függetlenként indult, akkor sem kérte az ellenzéki párt támogatását, és a plakátjain sem jelent meg a Jobbik logója. A Fidesz–KDNP támogatása ezzel szemben látható lesz.

Forrás: Magyarnemzet.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató